severozápadní opevnění

Severozápadní opevnění obepíná v nepravidelném přibližně podkovovitém průběhu klesající konec ostrohu – severozápadní předhradí. Přimyká se k opevnění vymezujícímu velké nádvoří a obtáčejícímu břitovou věž. V nejzazším severním konci ve zlomu hradby břitová hlásná věž, v horním jihovýchodním koutě zahrady menší kamenná hospodářská stavba s přístavkem. Hradební zeď provedená z lomového kamene má téměř v celém průběhu zesílený ochoz a při severozápadní straně několik drobných střílen. Koruna zdiva místy kopíruje sklon svahu, jinde ukončena výrazným výškovým zlomem. V západním cípu byla v hradbě roku 1863 zřízena vyhlídka na někdejší obec Bítov. Opevnění bylo zcela prolomeno a opětovně dozděno - výklenek se segmentem završeným průhledem uprostřed je od okolního zdiva oddělen spárou, ve spodní partii a po bocích vyzděn cihlami. Následuje kratší úsek hradby bez ochozu, se zbytky omítek na povrchu, který je vystřídán opět partií s ochozem, který se v části, kde se hradba poněkud zalamuje severním směrem, rozšiřuje na dvoustupňový. V těchto místech v ochozu nad úrovní terénu široký kamenný segmentový záklenek. V horní partii této severozápadní části hradby zalamující se směrem k Hlásce, obdélné střílnové otvory s nálevkovitými i rovnými špaletami a zbytky omítek na povrchu. V úseku západně od Hlásky hradba dosahuje své největší výšky. Západně od břitové Hlásky v opevnění zazděn lomený portálek. Od zlomu u věže pokračuje hradba východním a jižním směrem, opět s jedním ochozem, v severovýchodním vyklenutí lomeně zaklenutý průchozí portálek. Zde hradba s občasnými cihelnými vysprávkami, koruna kryta cihlami, místy značně upravena v souvislosti s někdejšími přístavbami voliér – otvory pro vložení krokví stříšek, narušený ochoz, druhotně dozděné úseky. Stavení v jihovýchodním koutě hradby je vyzděno z lomového kamene, má okrouhlé nároží, kryto sedlovou střechou, západní zeď s nepravidelnou korunou ho převyšuje. V této zdi zazděny tři okenní otvory nebo výklenky s trojúhelnými záklenky. Z vnější strany hradba na západní straně podepřena pilíři, místy se souvislejšími zbytky omítek na povrchu, východně od Hlásky byl při výkopu kanalizace u paty hradby objeven segmentový kamenný záklenek ve zdivu.