strážní věž

Šestipatrová hranolová věž je připojena k jihozápadnímu nároží paláce. Přízemí slouží jako brána, jíž prochází přístupová cesta z východního předhradí, která pokračuje hlubokým hradním příkopem k velkému nádvoří a hlavnímu vstupu do paláce. Má nepravidelný lichoběžníkový půdorys s fasádou vstupu orientovanou k jihu, kryta nízkou stanovou střechou s námětky. Stlačený oblouk vjezdu je zasazen do omítkového rámu s bočními lizénami s kapkami ve vrcholu a trojúhelnou supraportou vyplněnou jednoduchou dekorací, vše tvořeno jednodušším páskovým ornamentem. Nároží věže zdůrazňují vyhlazené omítkové bosované pásy. Okénka tří nižších podlaží mají nadpraží upravena do lomených oblouků. Okno 1. patra širší, rámované jednoduchou štukovou šambránou, okno 2. patra obdobné šíře s kamennou šambránou, okno 3. patra menší, pod parapetem pozůstatek štukové šambrány někdejšího širšího okenního otvoru. Okénka dvou horních podlaží malá obdélná s hlubokou jednoduchou špaletou. V horní části fasády na všech stranách věže malované hodiny v obdélném ornamentálním rámu, ciferník s římskými číslicemi. Severní fasáda směřující do nádvoří je obdobná jako jižní, jen s drobnými rozdíly: vjezd není nijak rámován, na východní straně, kde je věž propojena s palácovou budovou, jsou v 1. a 2. patře osvětlovací okénka spojovací chodbičky – obdélné a lomené, v úrovni 4. patra k věži směřuje z půdy sedlovou stříškou završená chodba prosvětlená lomeným okenním otvorem. Západně od okna 1. patra je o něco výše, než je dnešní úroveň patra, zazděn pozdně gotický závojový portálek s kamenným ostěním, pod prahem viditelná zhlaví tří trámů kdysi nesoucích ochoz. Nad malovanými hodinami těsně pod střechou je arabskými číslicemi namalován letopočet 1641 rozdělený na dvě poloviny - vpravo a vlevo nad hodinami; další letopočet – 1715 – zachycený arabskými číslicemi, je ve spodní části malovaného hodinového rámu vpravo a vlevo pod ciferníkem. Západní strana věže otevřena pouze jedním obdélným okenním otvorem v 5. patře, východní bez otvorů. Na fotografii z r. 1980 před opravou omítek na západní straně věže patrny starší zazděné otvory. Nejnižší z nich byl prolomen v severní části západní fasády – jeho práh a zhlaví dvou trámů nesoucích někdejší ochoz se nacházejí v úrovni římsy přiléhajícího jižního hospodářského křídla. O něco výše zhruba na středu fasády, též v úrovni druhého patra, zazděný otvor s lomeným záklenkem, obdobný jako otvory na jižní a severní straně. O patro výše blíže k jižnímu nároží zazděný dveřní otvor se segmentovým záklenkem. Průjezd věží je zaklenut valenou cihlovou klenbou, boční stěny kamenné, ve východní probrán stlačeně završený výklenek, vše omítnuto. První patro přístupno z paláce spojovací chodbičkou završenou českou plackou se segmentovými čely. Místnost ve věži završuje valená klenba s téměř půlkruhovými čely a dvojicí styčných trojúhelných výsečí, čela výsečí půlkruhová, hrany bez hřebínků. Okenní niky prolomeny v severní a jižní stěně, završeny valenou klenbou se segmentovými čely. Obdobně i v 2. a 3. patře věže, pouze hloubka nik se s narůstajícími patry zmenšuje. Místnost ve druhém patře věže je přístupná spojovací chodbou z tanečního sálu. Klenba necková, klenba i stěny pojednány iluzivní malbou. Prostora ve třetím patře věže plochostropá, přístupná ze sousedního sálu spojovací chodbičkou s několika schody, úroveň podlahy ve věži je nižší. V severovýchodním koutě chodbičky obdélný výklenek. Věžní místnost ve 4. patře věže přístupná plochostropou chodbičkou z půdy má rovný strop. Kromě malého severního a jižního okenního otvoru s rovnými špaletami a segmentovým nadpražím, je obdobný otvor zazděn též v západní stěně. Další již pouze dřevěné patro věže přístupno otvorem ve stropě, pod nesouvislou vrstvou omítky prosvítá smíšené zdivo, okenní otvory na severu a jihu, na západě zazděný otvor. Špalety a záklenky obezděny cihlami, parapety kamenné. Pod úrovní současného dřevěného stropu ve zdech kapsy vypovídající o starší o něco nižší úrovni stropu. V horní části jižní stěny poblíž jihozápadního koutu zazděná nika dveřního otvoru zasahujícího do vyššího patra. Následující dřevěné patro je v úrovni malovaných hodin, bez oken, pouze s malými otvory v jižní a severní stěně pro mechanismus věžních hodin. V jižní stěně pokračuje z nižšího patra zazděný dveřní otvor segmentovým nadpražím. Záklenek cihelný, zazdívka ze smíšeného zdiva. Následuje dřevěný krov střechy.