severovýchodní hradby

Severovýchodní hradbu lze rozdělit do dvou částí. První úsek ohraničuje parkánovou zahradu, zde hradba směřuje v přímém průběhu od věže Výrovky až po zlom tvořený vyhlídkovou teráskou poblíž severovýchodního nároží paláce. V další partii se hradba spolu s terénem mírně stáčí k západu a uvnitř hradby je několikametrový terénní zlom - tzv. Medvědí příkop. Přímý úsek hradby v parkánové zahradě zevnitř je zcela zasypán navážkou, vně vyzděn z lomového, nově vyspárovaného zdiva, s roztíranou maltou na povrchu. Bližšímu zkoumání je vnějšek hradby špatně přístupný – spočívá na příkré skále. Z tzv. Medvědího příkopu je viditelná vnitřní strana hradby. Lomové zdivo zde bylo výrazně zeslabeno, byla ubrána cca třetina síly zdi, povrch zdiva byl upraven roztíranou spárovací maltou. Jihovýchodní stěna Medvědího příkopu podpírá parkánovou zahradu z lomového zdiva se zbytky omítek na povrchu, v části k hmotě paláce přiléhá pruh z cihelného zdiva. V koruně hradební zdi je po celé délce plůtek z kovových prutů, spočívající na kamenných profilovaných deskách, uchycený mezi trojúhelně zakončenými pilířky s probranými čely, obdobný jako okolo jižní palácové terasy nad tarasní zdí.