věž "Výrovka"

Horní brána, tzv. Výrovka, je neomítnutá patrová dozadu částečně otevřená hranolová stavba z lomového zdiva ukončená vysunutým cimbuřím. Je součástí jihovýchodního předhradí - navazuje na vstupní věž a štítovou zeď, od které je oddělena spárou. Vlivem skalnatého terénu je sice posazena výš než jižnější věž, avšak jejich zhlaví s cimbuřím jsou ve stejné výškové úrovni. Přístupná padacím mostem nad severovýchodní částí prvního příkopu, který je paralelní s mostem dolním, v areálu hradu ale cesta nepokračuje, pouze ústí do parkánové zahrady. Dnes nepoužívaný vjezd je zaklenut lomeně a rámován obdélnou vpadlinou pro sklopení padacího mostu, v ní otvory pro spouštěcí mechanismus. V patře dva obdélné okenní otvory, na zdivu v přízemí a patře místy roztíraná malta. Na rozdíl od vstupní věže, kde mají cimbuří i proluky obdélný tvar, zde proluky v podobě klíčových střílen. Jihozápadní fasáda se dotýká štítové zdi, z jejíhož ochozu je trojúhelníkově završeným vchodem přístupná místnost v patře věže. Patro též prolomeno úzkým okenním otvorem zaklenutým plným obloukem. Od severozápadu je v přízemí lomeně klenutý oblouk vjezdu, nad ním pokračuje otevřená část věže přístupná rovněž vchodem z ochozu. Severovýchodní strana věže prolomena v patře u východního nároží trojúhleně završeným okenním otvorem, nad ním vývod z úžlabí střechy. Průjezd věží je zaklenut dvěma úseky neomítnuté valené v průřezu lomené klenby. Užší úsek blíže portálu obrácenému k padacímu mostu je po stranách probrán nikami s lomenými záklenky, uprostřed nichž jsou osazeny kamenné uprostřed perforované kvádry, kdysi sloužící pro uchycení dřevěných kol na zvedání padacího mostu. Podlaha průjezdu vydlážděna velkými kamenným plotnami. Místnost v patře byla vystavěna pro lov pernaté zvěře i ubytování lovce, odtud její název. V současnosti bez stropu s průhledem přímo na do středu klopenou střechu, zde též otisk po dřívější obdobné střeše, avšak s mírnějším sklonem. Cimbuří není přístupné, má pouze dekorativní funkci. Jeho koruna je vyspádována směrem dovnitř a kryta bobrovkou.