pivovarské sklepy

Pivovarské sklepy jsou přístupné z budovy pivovaru plochostropou podzemní chodbou, která prochází paralelně s JZ dvorním průčelím obytné budovy. Z chodby je přístupný starší sklep, patrně barokního původu, situovaný pod uličkou mezi obytnou budovou a stavbou na stpč. 1/2. Na barokní sklep kolmo navazují mladší ležácké sklepy s lednicemi (pod stpč. 1/2), zbudované pravděpodobně ve druhé polovině 19. století. Mladší část sklepů tvoří dvojice souběžných valeně klenutých prostor, za nimiž navazují půdorysně menší, ale výrazně převýšené lednice opatřené vysokými valenými klenbami. Sklepní prostory pod stpč. 1/2 svojí hmotou a klenbami výrazně vystupují nad svažitý terén a jsou chráněny zděnou nástavbou s valbovou střechou. Dvojice jižních sklepů dosahuje do úrovně vysoké podezdívky objektu, nad nimi je plochostropý prostor přízemí, který v minulosti pravděpodobně sloužil jako funkční prostor pivovaru (ve druhé polovině 20. století nevhodně zmodernizován). Severní lednice prostupují obě podlaží a svými klenbami vybíhají až do úrovně korunní římsy stavby. Jediný vstup do sklepů je z budovy pivovaru podzemní chodbou a novodobým výtahem (dnes pouze šachta). Nadzemní část budovy (stpč. 1/2) je v současnosti přístupná pouze ze dvora.