hřbitovní kostel sv. Marka

Na návrší jižně od obce postavený románský kostelík zasvěcený sv. Markovi je posledním pozůstatkem zaniklé středověké obce Kosovice, která je v písemných pramenech připomínána v letech 1101 a 1225. Protože je území dlouhodobě zemědělsky obdělávané, nejsou již viditelné žádné terénní relikty a jediným mementem obce je hřbitovní areál. Přesnější identifikace rozsahu sídla nelze provést, ale jedná se o významnou archeologickou lokalitu, ve které bylo nalezeno množství slovanské keramiky. Kolem kostela sv. Marka se rozkládá plocha historického hřbitova nepravidelného protáhlého půdorysu obehnaného ohradní zdí s vetknutou raně barokní kaplí – kostnicí. Na hřbitově se nachází i kamenný kříž z roku 1871.