dům

Dům č. p. 68 se nachází v místě prvotního minoritského kláštera v ulici Boženy Němcové, severně od náměstí. Vlastní budovu dnešního archivu tvoří zástavbu kolem uzavřeného nádvoří a z navazujícího vysunutého křídla přisazeného těsně k hradbě a ukončeného nárožní baštou. Západní křídlo a západní polovinu severního křídla zaujímá novostavba z konce 19.st. na půdorysu písmene „L“. Hlavní (jižní) průčelí je vertikálně členěné vysokým pilastrovým řádem do deseti os. Osmou osu přízemí zleva tvoří obdélný dveřní otvor s pískovcovým ostěním s ušima, vyplněn je dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Nad dveřní otvor byl umístěn eliptický nadsvětlík vyplněný oknem z pevného dřevěného zaskleného rámu. Prví osa zleva přízemí je slepá. Ostatní osy tvoří obdélní okenní otvory s profilovanou šambránou, vyplněny jsou okny dělenými poutcem na horní nečleněné dvoukřídlé pole a na spodní pole dvoukřídlé s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Mezi okenní otvory patra a přízemí byly umístěny profilované štukové rámy. Průčelí je horizontálně členěno prostým soklem a profilovanou římsou korunní. Západní průčelí je dvouosé a shodně členěné s hlavním průčelím. Severní průčelí se dvakrát pravoúhle zalamuje a v přízemí a patře je jedenáctiosé. První a třetí osu zprava představuje obdélný dveřní otvory. Zbytek os tvoří obdélné okenní otvory s plochými šambránami. Průčelí je zleva ukončeno v přízemí polygonální a v patře válcovou baštou, která je prolomena dvěmi osami obdélných okenních otvorů s plochými šambránami. Východní průčelí se obrací do na vnitřní uzavřený dvůr. Hlavní budova odpovídající východnímu křídlu je při jižním konci zakryta oblým rizalitem kaple, severní úsek přízemí pak rovněž oblým čelem refektáře. Tři pilastry kaple vymezují dvě okenní osy, v přízemí se jedná o obdélné okenní otvory se stlačenými oblouky, které jsou vyplněny okny dělenými poutcem na horní a spodní dvoukřídlé pole s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Okenní otvory patra s profilovanou šambránou jsou vyplněny okny dělenými poutcem v jedné třetině poutcem na horní vyklápěcí pole členěné stojinou do dvou tabulí a na spodní dvoukřídlé pole s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí. Přízemní průčelí refektáře je vymezeno jedním párem dvojitých lizén a jednou lizénou do dvou okenních os. Obdélné okenní s odsazeným plným obloukem vyplňují okna shodná s okny přízemí kaple. Průčelí vlastního křídla je čtyřosé. První osu přízemí zleva představuje obdélný dveřní otvor s odsazeným segmentovým záklenkem s pískovcovým ostěním a trojlaločným nadsvětlíkem. Pravou osu přízemí tvoří čtvercový okenní otvor s plochou šambránou, vyplněn je oknem děleným příčlí a stojinou do čtyř tabulí. Obdélné okenní otvory patra jsou shodné s otvory patra kaple, pravé dva byly umístěny nad refektář. Jižní průčelí vysunutého křídla, obracejícího se do dvora je v přízemí a patře šestiosé s okny shodnými s okny hlavního průčelí. Jižní dvorní průčelí je čtyřmi pilastry rozčleněno do tří polí, které jsou vyplněny okenními otvory. Obdélné okenní otvory přízemí mají odsazený segmentový záklenek a plochou šambránu, vyplňují je okna shodná s okny kaple. Obdélné okenní otvory patra s plochou šambránou vyplňují okna shodná s okny patra východního průčelí. Východní dvorní průčelí je pilastry rozčleněno do čtyř polí. Pilastry nejsou dotaženy až k soklu. Přízemím prostupuje pět a patrem čtyři osy. První osu zprava tvoří obdélný dveřní otvor s plochou šambránou a s obdélným nadsvětlíkem s odsazeným obloukem. Ostatní osy představují obdélné okenní otvory s plochými šambránami. Severní průčelí tvoří jedna osa. V přízemí to je obdélná arkáda vstupu se segmentovým záklenkem, v patře se jedná o obdélný okenní otvor s plochou šambránou. Západní průčelí je tvořeno fasádou novostavby z konce 19. století. Objekt je kryt valbovými střechami. Střešní krytinu tvoří plastový šindel.