tzv. Starý zámek: předhradí, jižní hospod. budova

Jevišovický tzv. Starý zámek stojí na severním okraji historické zástavby města. Je postaven na ostrožně ze tří stran obtékané říčkou Jevišovkou. Vlastní předhradí zaujímá šíjovou partii vyvýšeného ostrohu v místech, kde výběžek pozvolna klesá směrem k intravilánu obce. Přístup do areálu je směrem od města, od jihozápadu, přístupovou komunikací dříve překonávající dnes z větší části zasypaný hradní příkop. Budovy předzámčí jsou sevřeny do jediného stavebního útvaru nepravidelně trojkřídlé dispozice obklopujícího nádvoří na severu uzavřené zdí s bránou, za kterými je hradní příkop a most k zámku. Jižní hospodářská budova se skládá z kratšího východního křídla a části dlouhého středního, mírně zalomeného křídla. Podél jižního průčelí středního křídla se dochovaly pozůstatky hradního příkopu. V místech zlomu budovy do příkopu vybíhá nepravidelně řešená oblá bašta, na jejíž substrukci byla založena dnešní budova. Jiná bašta podobného tvaru je patrná před vnějším průčelím východního křídla. Jižní hospodářská budova je přízemní, zastřešená sedlovými střechami krytými pálenou taškou. Ze střešní konstrukce vystupují nízká volská oka a dvě nižší komínové hlavy. Ve spodní partii jižní vnější fasády je patrné lomové zdivo někdejší hradby, přízemí je v této části až po zalomení pravidelně členěno čtyřmi okenními osami s horizontálně obdélnými otvory lemovanými kamennou paspartou. Za zlomem je fasáda nepravidelně prolomena dvěma vertikálně obdélnými okny a vstupem na novodobý betonový balkon. Východní vnější fasáda byla pravidelně členěna 11 okenními osami s obdélnými okenními otvory, třetí otvor od jihu je zmenšen, čtvrtý zazděn. Vnější severní průčelí je polomeno jedním obdélným okenním otvorem, ve štítu jsou dvě oválná okénka. Fasády jsou hladké bez členění, severovýchodní nároží je zpevněno mohutným opěrákem. Severní nádvorní fasáda je nepravidelně prolomena čtyřmi obdélnými vstupy a dvěma horizontálně obdélnými okenními otvory různé velikosti a jedním širokým segmentově zaklenutým vjezdem. Nejzápadnější vstup je lemován kamenným ostěním s uchy a kapkami. Severozápadní nádvorní fasáda je otevřena šesticí nepravidelně rozložených okenních otvorů a jedním vstupem. Dvorní fasády jsou zdobeny sgrafitem. Dispozice interiéru je řešena jako jednotrakt, východní křídlo tvoří jedna velká prostora. Veškeré prostory jsou zaklenuty valenými klenbami, ve velké místnosti ve východním křídle jsou probrány trojúhelné výseče s vytaženými hřebínky. Krov je hambalkové soustavy s ležatou stolicí.