kostel Zvěstování P. Marie

Kostel Zvěstování Panny Marie je sakrální klasicistní stavbou zbudovanou na počátku 19. století, která nahradila starší dřevěný kostel sv. Kateřiny. Výstavba zděného kostela byla iniciována Gabrielou svobodnou paní z rodu Celestů z Celestinu. Nově zbudovaný kostel byl vysvěcen dne 12. října 1806. Za projektanta kostela v duchu josefínského klasicismu je považován opavský stavitel Anton Englisch. Jednolodní longitudinální kostel s užším polygonálním závěrem, se sakristií a oratoří v patře na evangelijní straně, je završen sedlovou střechou, v závěru zvalbenou, krytou eternitovými šablonami šedé barvy. Kostelu dominuje vestavěná kvadratická věž se zvonovým patrem, ukončená oplechovanou bání s lucernou, na jejímž vrcholu se nachází makovice s latinským křížem. Zvonové patro je prosvětleno čtyřmi okenními otvory s půlkruhovými záklenky, v nichž jsou osazeny dřevěné žaluzie. Věž navazuje na sedlovou střechu kostela nízkými bočními konkávně probranými atikami v podobě křídel. Hlavní průčelí je vertikálně členěno kamennými postamenty se čtyřmi pilastry vysokého řádu s iónskými hlavicemi, nesoucími kladí. Po stranách mezi pilastry jsou umístěny niky s dekorativními vázami; ve středu se nachází vysoký otvor s půlkruhovým záklenkem, určený pro vstup na balkónek s profilovaným kovovým zábradlím. Do kostela se vchází půlkruhově zaklenutým vstupem s nadsvětlíkem, v němž jsou osazeny dvoukřídlé dřevěné rámové dveře s klasovitými výplněmi. Otvor je lemován šambránou se středovým klenákem. Horizontálně je hlavní průčelí členěno kamennou soklovou částí, profilovanými (plynule neprobíhajícími) římsami a korunní římsou se zubořezem. Průčelí ukončuje trojúhelníkový fronton, po stranách s profilovaným orámování se zubořezem, v jehož středu je situován alianční znak patronů kostela: Skrbenských a Celestinů. Zbývající fasády kostela jsou jednoduché, bez architektonických článků vyjma profilované korunní římsy. Většina oken je ukončena půlkruhovými záklenky, dva pravoúhlé vstupy vymezují kamenné jednoduché portály. V závěru kostela se nachází malé kruhové okénko. Fasády hlavního průčelí a kvadratické věže byly nedávno kompletně opraveny (2011). Plochy fasád jsou pojednány v barvě světle béžové, architektonické články v barvě bílé.