konírna

Přízemní budova konírny je situována na severovýchodní straně čestného dvora a se zámeckou budovou je propojena přízemní půlkruhovou budovou, která uzavírá čestný dvůr a zároveň ho vstupy propojuje se zámeckým parkem. Vstupní průčelí jízdárny je prolomeno třemi osami, z nichž centrální je vysoká vstupní osa s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Po jejích stranách jsou jedna nižší široká vstupní osa a slepá okenní osa. V hladké fasádě zdobené lezénovým rámem jsou šambránami a rovnými římsami na konzolách akcentovány vstupní a okenní otvor. Podélné strany budovy jsou pojednány hladkou fasádou akcentovanou lezénovým rámem a devíti pravoúhlými slepými okenními osami se šambránami, zaoblené nároží zdobeno rustikou. Na severním nároží erb Bernarda Ludvíka Tovara z Enzesfeldu. Podstřešní profilovaná římsa nese hladkou atiku členěnou hranolovými pilíři zdobenými vpadlými výplněmi. Na straně z parku je spojovací budova pojednána hladkou fasádou. Konírnou se prochází k brodidlu pro koně, které je situováno na severní straně. Brodidlo je zahloubeno do terénu a vyloženo kamenným obkladem ukončeným zaoblenou římsou. Má tvar obdélníku s konkávně umutými rohy. V úzkých protilehlých stranách pozvolný sestup pro koně, který směřuje do středu bazénu a na protější straně z bazénu ven. K brodidlu vede brána spojující tento prostor s prostranství mezi zámkem a hospodářskými budovami na severní straně. V interiéru je konírna členěna hranolovými dvanácti hranolovými kamennými sloupy, které jsou zdobeny vpadlinami a kapkami. Sloupy dělí prostor na tři stejné části, které jsou zaklenuty českými plackami. Na bočních stranách klenební pasy dosedají na kamenné konzoly se zavěšenými kapkami. Meziklenební pasy jsou zdobeny vpadlými výplněmi s půlkruhovým ornamentem. Boční stěny rytmizovány okenními otvory ve špaletách se segmentovým záklenkem. Pod okny jsou ve zdi zapuštěné žlaby s mramorovým ostěním a mušlovou mísou. Podlaha z dřevěných kostek. Spojovací budova devítiosá s centrálně prolomeným širokým vjezdem uzavřeným dvoukřídlými dřevěnými vraty. Hladká fasáda zdobena lezénovými rámy, v nichž jsou slepá okna lemovaná šambránou s ušima. Po stranách vjezdu pilastry s iónskými hlavicemi. Hladká kordónová římsa odděluje atiku pojednanou štukovými poli s vpadlými výplněmi. Na straně z parku je spojovací budova pojednána hladkou fasádou.