socha sv. Rodiny na podstavě

Pískovcové sousoší (tvrdý zelenavý kámen) uprostřed silničního rozcestí v jižní části obce. Na jednoduchém stupni patka trnože (vrchol se zvonovnicí), trnož s postranními stojatými volutami zdobenými rokajem, na čelní stěně trnože rokajová kartuše s nápisem: Tato socha/ jest ke cti a/ chvále s. rodiny/ vyzdvižena/ r. 1779./ Obnovena r. 1873.//. Nahoře rokaj. Římsa (lištka, čtvrtobloun, lištka, obloun, deska, lištka, sima) obloukovitě zdvižená, čelní strana uprostřed snížena, na spodní straně rokajový motiv. Na římse soklík s postranními volutami, krycí deska (obloun a lištka, na nich ustoupená deska). Sousoší v mírně podživotní velikosti. Uprostřed figura Panny Marie, na jejím levém koleni sedí Ježíšek a podává matce pravici, vpravo poklekávající muž, sv. Josef, s kovovou lilií v ruce. Figura P. Marie s paprskovou profilovanou svatozáří. Velice dobře propracovaná kompozice, gesta, detaily oděvů, tváře. Na zadní straně ve spodní části figury P. Marie kartuše s černě malovaným nápisem: Obnoveno/ L.P. 1940//. Sousoší Svaté Rodiny je osazeno na podstavu tvořenou podnožní deskou, dvěma stupni soklové patky, zužujícím se tělem s postranními volutovými křídly, výrazně profilovanou římsovou hlavicí a podnoží, na níž je sousoší osazeno. Sv. Josef je podán v podřepu, drží železnou, pěkně vypracovanou lilii, Panna Marie sedí na stolici s opěradlem. V římsové hlavici je upevněna velice pěkná dekorativní konzola pro lampu. Panna erie má kolem hlavy svatozář. Reliéfy a dekorativní motivy: * v čele těla - zrcadlo vytvořené rokajovými hřebínky Nápisy: * na zadní straně sousoší, ve vpadlé ploše - Obnoveno / L. P. 1949 / * na čelní straně těla, v zrcadle rámovaném rokajovými hřebínky - Tato socha / jest ke cti a / chvále S. rodiny / vyzdvižena / r. 1779. / - Obnovena / r. 1873. /