kamenný kříž

Datovaný pozdně barokní kamenný kříž se stojící figurou Panny Marie Bolestné, situovaný u brány někdejšího hřbitova u farního kostela sv. Gotharda. Kříž spočívá na vyšším hranolovém, architektonicky pojatém podstavci, zděném a omítaném, tvořeném obdélnou základnou. Hranolový dřík s vybranými rohy a bočními volutovými křídly naznačenými ve hmotě. V celé výšce pohledové strany plasticky vystupující segmentově završený rám nesoucí do dnešní doby nedochovaný latinský nápis: EIUs perpetUo honorI, qUI nos noXIos ab eXItIo pretIoso sangUIne reDeMIt, eXtrUXIt Joannes PaULUs ReIChL, obsahující chronogram s letopočtem 1786 a jméno zadavatele Johanna Paula Reichla, místního mlynáře. Podstavec je ukončen vyloženou profilovanou římsovou hlavicí na čelní straně segmentově vypjaté. Ze soklu vyrůstá pylon s vybranými rohy a dekorativními detaily v podobě festonů nesoucí vlastní kamenný kříž. U paty kříže figura Panny Marie Bolestné stojící v mírném kontrapostu se sepjatýma rukama. Volně zřasený splývavý šat kopíruje tvar postavy, plášť v hlubokých záhybech stažený k levému boku. Kristus na kříži s rozepjatými pažemi v bohatě zřasené bederní roušce. Hlava skloněna k pravému rameni, nad hlavou nápisová páska s INRI. Příčná břevna kříže ukončena čtvercovou oblou deskou s plastickými rozetami.