socha sv. Jana Nepomuckého

Pozdně barokní socha sv. Jana Nepomuckého, vytesaná z egggenburského vápanece, byla ze svého původního místa u císařské silnice na křižovatce Brněnské a Benešovy ulice, přenesena a osazena v areálu kostela sv. Gotharda. Skulptura stojí na 180 cm vysokém hranolovém architektonicky pojatém podstavci s patkou, vybranými rohy a volutovými křídly po stranách. Hranolový dřík ve spodní části konvexně projmutý nese v celé výšce čelní strany sekaný kasulový rám s fragmentálně dochovaným pamětním nápisem: Ioannaeo honorI / pIetas / georgII baUsChe / IUVantIbUa eVer / getIs MoDrICen / sIbUs / praesens opUs / eXstrUXIt; obsahujícím chronogram s letopočtem 1771 a jméno zadavatele sochy, kterým byl Georg Bausche. Podstavec je ukončen vyloženou profilovanou římsovou hlavicí nesoucí nízký čtvercový postament sochy. Postava světce s výrazným esovitým pohybem figury a předsunutou levou nohou je zachycená v životní velikosti a v tradičním ikonografickém schématu. Charakteristický kanovnický šat, kopírující postavu, sestává z dlouhé kleriky končící u kotníků, rochety s obloučkovou krajkovou bordurou s detaily květů a teček a kožešinové almuce. Hlava natočená k pravému rameni s pohledem vedeným ke kříži s korpusem Ukřižovaného, jejž drží světec v rukou. Tvář podanou z levého profilu lemuje plnovous a vlnité vlasy kryté vysokým biretem.