kaple sv. Alžběty

Historizující stavba v neogotickém stylu stojí při dnešní státní silnici, na jižním okraji areálu sklárny, cca 25m od Panského domu. Kaple je přibližně orientovaná, vstup směřuje na jihozápad. Budova kaple je situována na čtvercovém půdorysu, ve východním směru je rozšířená o pětiboký závěr. Před vstupní průčelí mírně předstupuje hmota lomeného portálu. Režné kyklopské zdivo z žuly zesilují nárožní kvádry. Plochu průčelí horizontálně rozděluje pískovcová podokenní římsa a omítaná cihlová korunní římsa. Okenní otvory zakončené lomenými oblouky lemují hladká ostění z hořického pískovce. Jehlancovou střechu s lucernou a střechu závěru kaple kryje falcovaný plech. Vstupní trojúhelně zakončený ústupkový portál z hořického pískovce nese harrachovský erb. Nad žulovým ostěním dveřního otvoru je v tympanonu umístněn reliéf sv. Alžběty s latinským nápisem: „SCT. / ELIZABETH / ORA / PRO NOBIS“. Dvoukřídlé svlakové dveře spočívají na zdobných závěsech. Ve spodní části zdiva východní strany závěru je umístěn pískovcový, pravděpodobně přenesený kvádr s rytou autentickou datací: „1788“. Vnitřní prostor je plochostropý. Prkenný bílený záklop spočívá na roštu subtilních trámů. Závěr oddělený lomeným vítězným obloukem je zaklenut valenou klenbou s trojbokými lunetami okenních otvorů. Dlažbu tvoří rastr na koso kladených bílých a černých dlaždic. V interiéru vstupu nalezneme po stranách žulového soklu dvojici v rámečku tesaných letopočtů: „1788“ a „1898“. Při pohledu z interiéru je vpravo na západní stěně umístěné mramorová deska s tesaným nápisem: „ MUNIFICENTIA CELSISSIMI / DOMINI JOANNIS / COMITIS DE HARRACH / EXSTRUCTUM A. D. 1901. / CONSECRATUM A. D. 1902.“. Kapli doplňuje oplocení s kovaným plotem vetknutým mezi pískovcové pilíře doprovázené podezdívkou z kyklopského zdiva. Průběh oplocení kopíruje půdorys kaple. Pevnou součástí stavby objektu kaple jsou vitraje od firmy Jana Kryšpína z Prahy osazené v oknech v lodi a v presbyteriu. Na severní stěně lodi je umístěna vitraj se sv. Annou. Vitraj je rozdělená na dvě scény, hlavní motiv znázorňuje sv. Annu s Pannou Marií, ve spodní části je menší výjev se zjevením Panny Marie Lurdské. Protějšková vitraj na jižní straně lodi nese v horní části hlavní scénu Panny Marie s Ježíškem, jež je korunována dvojicí andělů, ve spodní části vitraje je znázorněno Zvěstnování. Okno na severní straně v presbyteriu nese vitraj s patronkou kaple sv. Alžbětou. Protějšková vitraj na jižní stěně presbyteria je zdobena pravidelným modročerveným dekorem čtyřlistů (původně zde patrně byla vitraj se sv. Janem Nepomuckým).