zastavení křížové cesty III.

Zastavení křížové cesty jsou v pravidelných rozestupech rozmístěna na návrší Strážného vrchu. Jsou uspořádána do podkovy v prostoru kolem kostela. Mají podobu výklenkových kapliček, osazených na stupňovitém základu. Patka podstave má zkosené horní hrany, na které navazuje dřík. Na čelní straně dříku je vpadlé obdélné zrcadlo s ústupkem ve středu spodní strany. Dřík je zakončen jednoduše profilovanou římsou, v jejímž středu je drobný křížek. Ve středu kaple se nachází mělká nika zakončená segementovým obloukem. Zastavení je zakončeno sedlovou stříškou s profilovanou římsou. Ve vrcholu se nachází kovový křížek. V nice třetího zastavení se nachází reliéf s výjevem zobrazující Krista, poprvé klesl pod křížem. Kristus, který upadl na zem, má za rameno zaklesnuté břevno kříže a nad ním jsou římští vojáci, kteří ho bijí. Voják nalevo má v napřažené ruce důtku a voják napravo má v napřažené ruce provaz a druhou si opírá o rameno kopí.