zastavení křížové cesty IX.

Zastavení křížové cesty jsou v pravidelných rozestupech rozmístěna na návrší Strážného vrchu. Jsou uspořádána do podkovy v prostoru kolem kostela. Mají podobu výklenkových kapliček, osazených na stupňovitém základu. Patka podstave má zkosené horní hrany, na které navazuje dřík. Na čelní straně dříku je vpadlé obdélné zrcadlo s ústupkem ve středu spodní strany. Dřík je zakončen jednoduše profilovanou římsou, v jejímž středu je drobný křížek. Ve středu kaple se nachází mělká nika zakončená segementovým obloukem. Zastavení je zakončeno sedlovou stříškou s profilovanou římsou. Ve vrcholu se nachází kovový křížek. V nice devátého zastavení se nachází reliéf s výjevem zobrazující Krista, který potřetí padá pod tíhou kříže. Kristu leží na zemi pod svým křížem a obličej si podpírá jednou rukou. Nad ním stojí muž v bederní roušce a tahá ho za ruku, aby Kristus vstal. Za křížem stojí žena a drží Kristovo rameno. Nad nimi je starší muž s plnovousem a prstem ukazuje do dáli.