areál zámeckého zahradnictví

Zámecké zahradnictví se skleníky je situováno v jihozápadní části zámeckého areálu. Západní a jihozápadní strana zahradnictví je ohraničena plotem s hlavním vjezdem, na jižní straně je domek zahradníka se zázemím, severní stranu uzavírají skleníky s množárnami a východní strana je oddělena od terasy parku vysokou zdí. Zámecké zahradnictví je terasovitě členěno na tři části, které jsou vzájemně propojeny schodišti. Ve spodní části jsou pařeniště pro pěstování letniček a dřevin, je zde vstup do spodního skleníku (množárny), a dále do prostorného sklepa pod velkým skleníkem. Ve střední části je stínoviště pro letnění kamélií a pařeniště pro množení rostlin, na volné ploše jsou pěstovány rostliny pro řez do interiéru zámku. Z této části je vstup do dalších dvou skleníků, z nichž starší (s litinovými zdobenými sloupy) slouží pro pěstování sortimentu kamélií. Třetí část plochy pod vysokou zdí (pod terasou zámeckého parku) slouží pro pěstování rostlin k řezu a dřevin. Z této části vedou vstupy do rozsáhlých klenutých prostor pod terasou parku, nyní užívaných jako skladiště. Uprostřed těchto prostor je šnekové schodiště, kterým byl propojen park se zahradnictvím. Z této části je také vstup do domku zahradníka. Plocha zahradnictví je pokryta záhony a pařeništi.