obora

Obora, jež je součástí zámeckého areálu, se nachází spolu se zámkem na krátkém terénním hřbetu nad údolím toku Petrůvky. Obora je situovaná převážně na svazích, jimiž vrcholová část hřbetu přechází do údolních svahů sklánějících se k údolí Petrůvky, přítoku potoka Úmoří. Vrcholová část zámeckého pahorku byla srovnána do několika stupňů. Západní svahy, spadající do údolí Petrůvky, jsou strmé, místy skalnaté a směrem k jihovýchodu zde vystupuje několik stupňů přírodní povahy. Svahy obrácené do sníženiny kolem Kunštátu jsou pozvolnější. Nápadným tvarem obory je terénní hrana, oddělující mírné svahy hřbetu od strmých až srázných údolních svahů. V severní části hřbetu tato hrana dosahuje až k patě budov zámku, přičemž strmé skalnaté srázy zabírají celou šíři obory. Směrem k jihu se hrana postupně snižuje až do dolní třetiny svahu. Mírnější svahy nad terénní hranou nesou stopy nejrůznějších parkových úprav, jako jsou pěšiny, cesty, kamenná a cihelná schodiště a hrany terénních stupňů. Charakter lesních porostů byl v minulosti utvářen zdejšími přírodními poměry, ale od 17. století rovněž specifickým způsobem lesnického hospodaření, zaměřeným především na vytvoření a následnou údržbu zámecké obory. V současné době pokrývají většinu lokality listnaté lesy s mohutnými výstavky dubů, buků a javorů. Nachází se zde ale i skupinky cizokrajných dřevin, související s parkovými úpravami, například douglaska tisolistá, jírovec maďal, loubinec popínavý, zimolez kozí list, borovice vejmutovka a červené duby.