salet

V ose severovýchodního křídla obráceného k Mlýnskému rybníku kruhový salet s pilířovým portikem konvexně předsazeným před vnější průčelí a stěnou s lunetovými okny po stranách, které propojují salet s arkádovou ohradní zdí. Kruhový pavilon, který půlkruhově konvexně vybíhá je prolomen dvěma francouzskými okny, půlkruhově zaklenutými s prosklenými tabulkovými dveřmi a jedním na osu prolomeným vstupem půlkruhově završeným s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Oblouky lemovány profilovanou archivoltou. Na středový půlkruh navazují jednoosá postranní křídla s jednou pravoúhlou vstupní osou s plnými dřevěnými jednokřídlými dveřmi. V šíři těchto pěti os konvexně předstupuje protikus nesený šesti hranolovými pilíři s dórskými hlavicemi. Pilíře nesou profilované kladí završené výraznou profilovanou římsou. Kuželková balustráda uzavírá hlavní průčelí kruhového saletu. Na centrální část navazují boční křídla s hladkou fasádou členěnou soklem a čtyřmi pilastry s dórskou hlavicí vymezující tři pole akcentovaná římsou a v horní části prolomená lunetovými okny (dvěma slepými a jedním proskleným) zdobenými hladkou šambránou. Boční křídla završena kuželkovou balustrádou. Na těleso saletu navazují dva úseky ohradních zdí prolomených sedmi arkádami, které se napojují na klasicistní nároží bočních budov. Vnitřní fasáda kruhového saletu hladká, členěna nízkým soklem, prolomena v kruhové části třemi pravoúhlými vstupy s půlkruhovým završením, s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi zasazenými do hladké špalety. Mezi bočními a centrálním vstupem v horní části zdi prolomena vždy dvě lunetová okna v hladké špaletě. Na pravé straně z kruhu vybíhá přístavek čtvercového půdorysu. Na centrální část saletu navazují boční křídla, prolomená jedním pravoúhlým vstupem půlkruhově završeným s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Salet kryt třikrát odstupňovanou kuželovou střechou bez hrotitého završení, překrývající také radiálně vybíhající chodby kolem ústředního sálu. Střecha kryta šindelovou krytinou. Boční křídla završena valbovými střechami. Pravá valbová střecha kryta šindelovou krytinou, levá pálenými taškami. V interiéru saletu je kruhový sál zaklenutý deštěnou kupolí s výmalbou s vegetabilními a antikizujícími motivy. Z kruhového sálu vede pět zdobených francouzských oken s tabulkovými proskleními do radiálně umístěných stájí pro dobytek. Do kruhového sálu se vstupuje vnějšími hlavními dveřmi pod pilířovým portikem. Pod saletem se nacházejí sklepy zaklenuté valenu klenbou.