oranžerie

Oranžerie je situována na vysoké terase ve strmém svahu, vymezené tarasní zdí navazující na jižní bránu hradu a přístupovou rampu k ní. Oranžerie protáhlého obdélného půdorysu přiléhá přímo k jihovýchodní stěně jižního branského stavení. Stavba je zděné pilířové konstrukce propojené horizontálními ocelovými překlady a průvlaky napojenými na jihovýchodní stěnu jižní brány. Pilíře jsou ukončeny římsou, nad níž je vztyčena atika traktovaná pilířovými nástavci spodních nosných pilířů do jednotlivých polí. Pilířky i pole atiky jsou členěny vpadlinami, v nichž se nachází reliéfní gotizující ornament (kružby, rozety). Pilířky završují kamenné helmicové stříšky zdobené reliéfními jeptiškovými kružbami a ukončené kamennými kytkami. Střední pilíře jihovýchodního průčelí skleníku flankující vstup jsou doplněny polosloupy s bohatým reliéfním vegetabilním ornamentem. Původně prosklené velké pravoúhlé otvory stěn skleníku mají výplně tvořené železnými konstrukcemi tvarovanými do gotizujících kružeb. V interiéru se nachází torzo původního otopného systému s kanálky.