západní branská věž

Hranolová dvoupodlažní stavba na čtvercovém půdorysu, krytá stanovou střechou, je vložena do úzkého průjezdu mezi severní vnější obvodovou hradbu a vnitřní hradbu příhrádku. Na jihozápadní nároží brány navazuje úsek vnější hradby s válcovou věží. Brána vystavěná z lomového zdiva má nároží armovaná opracovanými kamennými kvádry. Západní průčelí je osazeno vstupním půlkruhově zaklenutým portálem zasazeným do pravoúhlého rámu tvořeného paprsčitě vyskládanými kamennými bloky s mělce vysazeným vrcholovým klenákem a s římsami v patách záklenku. Vstupní portál vyzděný z kamenných kvádrů má v horních rozích vpadliny s otvory pro kladky. Pevnostní ráz průčelí akcentuje šikmo vysunutý sokl ukončený v úrovni římsy v patách záklenku portálu. V patře v ose nad portálem vystupuje arkýř nesený čtyřmi krakorci, jehož čelní strana je prolomena třemi střílnovými otvory. Další střílna je umístěna na fasádě severně od arkýře. Střílny mají kamenné ostění. Průčelí je završeno mohutnou profilovanou korunní římsou. Průjezd je uzavřen těžkými dvoukřídlými vraty s brankou pro pěší. Východní průčelí prolamuje otvor průjezdu s půlkruhovým záklenkem z kamenných kvádrů se zvýrazněnými výběhy. Mříž, dříve osazená v portálu průjezdu, se vysouvala do patra, kde byl manipulační prostor pro vytahování mříže. V patře jsou osazena malá, téměř čtvercová okna. --- Průjezd je zaklenut valenou klenbou se stlačenými čely. Ve středu klenby je kruhový otvor s kamenným ostěním se zkosenými hranami. V síle jižní zdi je zřízeno schodiště vedoucí do plochostropého patra, členěného příčkami. Vstup do podkroví je po žebříku. Krov je krokevní konstrukce s dvěma patry hambalků, v prvním patře je průběžný hambalek ve směru sever-jih a ostatní hambalky se sbíhají na čep přímo do něj. Na průběžném hambalku je na čep osazen sloupek sloužící jako vynášecí podpora krokví v hrotnici. Plocha půdy je kryta cihelnými půdovkami. Krov je z ručně tesaného, převážně jedlového dřeva, tesařské spoje jsou pojištěny kovanými hřebíky. Stanová střecha je kryta keramickou pálenou taškou – bobrovkou.