usedlost

Dům leží v jihovýchodní části obce Svijanský Újezd, na jihovýchodní straně místní komunikace, téměř na křižovatce komunikací. Dům č.p. 32 - dnes č.e.1 obdélného půdorysu, dispozice s chlévy v zadním dílu domu. Světnice domu - v jihovýchodní části, roubená, hlavní štítové průčelí v přízemí s trojicí, ve štítu s dvěma okenními osami; podélná severovýchodní stěna světnice dvouosé, jihozápadní pak bez okenních os. Na nárožích a mezi okny podélných průčelí vždy trojice sloupků podstávkových polí s jednoduchými pásky, podpírající zakončení stropních trámů. Okna světnice obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, ven a dovnitř otevíravá. Osazena v líci do trámkové konstrukce, která je přímo součástí konstrukce roubení (tato je pohledově uplatněná, bez překrytí dřevěnou šambránou). Parapetní římsa silnější se zaoblenými rohy; nadokenní římsa profilovaná, mírně předstupující. Štít domu bedněný, horizontálně členěný do třech polí, střední a horní pole ukončeno ve spodní části vlnkovitě (obloučkem) vyřezávanou zdobnou římsou, která zakončuje krycí lišty. Střední díl spodního a středního pole - bedněn svisle, krajní trojúhelníky pak klasovitě. Vrcholový trojúhelník - třetí pole - bedněno klasovitě na střední lištu. Ve spodní části štítu dvě obdélná okénka, menší než okna v přízemí, dvoukřídlá, šestitabulková, osazena v líci, lemována jednoduchou šambránou - dřevěnou, s předstupující nadokenní římsou. Ve středním poli jsou umístěny dva trojúhelníkové větrací otvory. Navazující díly domu zděné, střední část patrová - patro vytvořeno jiným sklonem střechy, která ale nepřevyšuje předchozí část domu, roubenou světnici. Střední část v přízemí i patře se čtveřicí os, v patře je umístěna bedněná pavlač, se šesti zdobně vyřezávanými sloupky - kuželkami, stropní trámy patra jsou zabezpečeny jednoduchou podstávkovou konstrukcí s pásky. Patro přístupné schodištěm ze síně, které vnitřkem domu vede přímo na pavlač a odtud jsou přístupné všechny tři komory patra (všechny čtyři osy se svlakovými dveřmi). V první východní ose přízemí jsou vstupní dveře do domu, vedle nich úzké okénko, následuje okno a opět dveře s menším okénkem. Vstupní dveře v kamenném pravoúhlém portálu s nadsvětlíkem a profilovanou horní římsou, na překladu nade dveřmi datace 1855. Dveře obdélné, dvoukřídlé, rámové, každé křídlo s trojicí dřevěných výplní. Okno obdélné s poutcem (členěno do T), dvojité, trojkřídlé, tříabulkové, osazené za líc. Další dveře osazeny také v kamenném pravoúhlém portálu s nadsvětlíkem a profilovanou horní římsou, dveře obdélné, jednokřídlé, svlakové. Následující osou, poslední v části s pavlačí, je menší, na šířku položené okénko (tzv. chlévní) osazené do kamenného ostění. Okno členěno do osmi malých tabulek, osazeno za líc. Třetí díl domu - hospodářské zázemí (pravděpodobně chlévy), čtyřosé, první osou dveře v totožném kamenném pravoúhlém portálu s nadsvětlíkem a profilovanou horní římsou, dveře obdélné, jednokřídlé, svlakové. Následují dvě menší, na šířku položená okénko (totožná s předcházejícím) osazena jsou do kamenného ostění, členěna do osmi malých tabulek. Poslední osou jsou obdélná, segmentem zakončená dvoukřídlá vrata (svlaková). V severozápadní části je k domu přistavěna jednoduchá bedněná stodola s pultovou střechou. Celá jihozápadní část domu téměř bez členění, pouze ve střední části dvojice malých, obdélných, na šířku položených okének v kamenných ostěních, dvoutabulkových. Střecha domu sedlová, pokryta pálenou taškou, třetí díl - hospodářská část drážkovou pálenou taškou, bedněná stodola eternitem.