boží muka

Na čtvercové základně je umístěn hranolový sokl členěný na všech čtyřech stranách rytými rámy s vybranými rohy. Na čelní straně soklu se v rámu nachází šestiřádkový nápis v kapitále: LETA PANE/1749 NAKLA/DAL GOZEF KVBA/KTERINA MAN/ZELKA GEHO/Z TECIZ//. Sokl je ukončen vyloženou římsou profilovanou podbrádkou a nahoře drobným podvalkem. Z římsy vyrůstá čtyřboký pylon rovněž členěný na všech stranách rytými rámy s vybranými rohy, na čelní straně a protilehlé straně jsou ovšem rámy nižší a horní část pylonu zde zaujímají mělké pravoúhlé niky (nika na zadní straně má ve své ploše další drobný čtvercový otvor). V rámu na čelní straně pylonu se nachází nápis v kapitále: POROCIL/GAN WRANA//. Pylon je završen vyloženou římsovou hlavicí profilovanou opět motivem podbrádky nesoucí kamenný kříž trojlaločným ukončením břeven. Neobvyklý typ božích muk tvarově odpovídá mimořádnému souboru reliéfně zdobených kamenných pylonů - zastavení křížové cesty v Rosicích a rovněž prvek pylonu obsahující a figurální reliéfy nesoucí boží muka ve Zbraslavi u Brna.