venkovská usedlost

1/ obytná část 2/ bývalé chlévy 3/ stodola PO zrušena Venkovská usedlost E7 (původně čp. 11) je situována v centru Svaté Kateřiny, v bezprostřední blízkosti areálu barokního kostela sv. Kateřiny. Jedná se o přízemní objekt ve štítové orientaci do návsi, tvořený zpola roubenou obytnou částí, navazujícími zděnými chlévy a stodolou, vše pod jednou střechou. Stavení na zděné podezdívce má roubenou, prkny na průčelí a na uliční straně šalovanou obytnou část (spáry prken kryjí lišty), na dvorní straně omítanou. Do návsi se obrací třemi, do ulice jedním a do dvora dvěma okny v ozdobných vyřezávaných rámech. Trojúhelný šalovaný štít, oddělený vodorovným vyřezávaným prknem, je dělený na dvě části. Navazující bývalá síň, přilehlá místnost s trámovým stropem a chlévy jsou již zděné omítané. Do síně i do chléva vedou kamenné pravoúhlé portály s nadsvětlíkem, v nadpraží hlavního vstupu rytý letopočet 1894. Stodola připojená k chlévu je mírně přesunutá do dvora, dřevěná, se stěnami šalovanými prkny. Interiér dvoutraktový v principu trojdílné dispozice se střední vstupní síní, za kterou je umístěn centrální komín. Při průčelí je velká světnice a menší světnička. V zadním traktu za síní je místnost s trámovým stropem. Ostatní místnosti mají také trámové stropy s omítaným podhledem. Na tento díl navazuje směrem do dvora hospodářská část, původně jednotraktová, zastropená segmentovými klenbami do traverz. Půda je vyplněna vestavbou pro obytné účely, jejíž součástí je rozměrný vikýř, orientovaný do dvora.