socha sv. Vendelína

Socha sv. Vendelína stojí při staré dobytčí cestě v části obce zvané Tabačov. Na mohutné čtvercové třikrát odstupňované podnoži je hranolový podstavec s hranolovou dvakrát odstupňovanou základnou, ukončenou bohatou profilací, s dříkem, který je završen profilovanou římsovou deskou. Dřík je zdobený na bočních stranách úzkými volutovými křídly s plastickým dekorem květinového závěsu. Volutová křídla jsou podepřena svou vlastní základnou, stejně členěnou jako základna podstavce. Přední strana dříku je zvýrazněna rytým rámem s ujmutými rohy a kovaným ramenem na zavěšení lucerny. V rámu je vyryt latinský nápis s chronogramem, který dokládá, že socha vznikla v roce 1750: PRECIBVS / BEATI VENDELINI / REGIS ABBATIS / ET / PASTORIS FIDELIS / AVERTETVR / IRA DIVINA / A / FINIBVS NOSTRI //. V překladu: Prosíme tě, svatý Vendelíne, královský opate a pastýři věrný, odvrať hněv Boží od našich končin. Na zadní straně dříku, rovněž v rytém vpadlém rámu s ujmutými rohy, je informace k obnově: Opraveno 1881. Světec stojí na nízkém obdélném plintu, je ztvárněn v životní velikosti v kontrapostu s nakročenou pravou nohou, jíž stojí na královské koruně. Pravou ruku má položenou na hrudi v gestu odevzdání, levou rukou, mírně odtaženou od těla, přidržuje chlebník spadající z ramen k levému boku. Prostovlasou hlavu s mladým bezvousým obličejem sklání k pravému rameni. Sv. Vendelín je oděn v krátkém plášti, sahajícím po kolena, nařasených kalhotách, svázaných pod koleny a vysokých botách. Klobouk s rovným dýnkem má spuštěn na zádech. U levé světcovy nohy leží ovečka s hlavou obrácenou vzhůru. Za postavou světce vyčnívá zbytek kmene, o nějž se v zamyšlení opírá.