vila Klugeho

Soliterní budova pobočky lesnické školy (původně Klugeho vila) je vystavěna na obdélném půdorysu s nárožní mírně předsazenou věží valbově zakončenou, orientovanou k SZ straně. Zděná podsklepená stavba se zvýšeným přízemím a 1. NP se nachází v travnaté ploše, ohrazena kamenným oplocením souběžně s ulicí ve směru JZ - SV. Objekt ve směru do ulice o třech traktech se dvěma trojúhelnými štíty segmentově zakončenými, obdobný štít uplatněný také na bočním traktu SV nároží stavby. Výstavné, reprezentativní průčelí je orientováno se vstupem od SZ strany, boční křídla orientována k JZ a SV straně, nádvoří k JV straně s novodobými přístavbami (architektonicky nevýrazné). Průčelí stavby o třech traktech, nárožní rizality mírně předsazené, zakončené trojúhelnými štíty. Zvýšené přízemí a 1. NP odděleno pásovou římsou s profilací, která obíhá obvod stavby. Nároží rizalitů zvýrazněno bosáží ve štuku, krov valbové střechy s pokládkou čtvercových šablon uchycených na dřevěném bednění. Nízká podezdívka vyrovnává svažitost terénu k SV straně je ukončena oblou římsou trnože, v podezdívce obdélná okna sklepních prostor zakončená stlačeným obloukem. Prostřední trakt s osově souměrným vstupem, třemi předsazenými kamennými stupni, vstupní dveře zapuštěné v segmentovém ostění s vrchním nadsvětlíkem krytým ozdobnou kovanou mříží, dvoukřídlé bohatě zdobené dřevěné dveře s kazetami jsou prosvětleny obdélnými průzory s vrchním segmentem. Po stranách vstupu okna obdélníkového tvaru s oblým zakončením, v 1. NP se třemi obdélnými okenními osami. Okna průčelí zvýšeného přízemí a 1. NP identická, obdélná, dělena do kříže, v dřevěných rámech s křídly (ve zvýšeném přízemí jsou okna segmentově zakončená, v 1. NP obdélná). Zdobnost fasády průčelí objektu i bočních křídel je zvýrazněna především štukovými šambránami okolo oken - zvýšené přízemí s výraznými šambránami s bočními rizality vystupujícími s plochy omítky, 1. NP s návojovými přímými římsami zdobenými zubořezem a vrchními reliéfními segmentovými plochami s rostlinnými motivy. Pod okny obdélné parapetní výplně. Přesahující, korunová, hlavní římsa s profilací s rytmicky řazenými konzolami obíhá obvod stavby. Nárožní rizality jsou zakončeny trojúhelnými štíty, ve vrcholu s oblými stříškami, okna štítů sdružená, obdélná, segmentově zakončená. Boční křídlo ve směru k střední lesnické škole uprostřed s mírně předstupujícím rizalitem zakončeným štítem, okna přízemí sdružená, obdélná, v 1. a 2. NP trojdílná (identická). Ve valbové střeše odvětrávací lichoběžníkové vikýře s prosklením. Dvorní část s novodobými úpravami, vstup ze dvora taktéž z této strany (od JV, ze zahrady). Nádvorní přístavba s pultovou střechou, novodobá okna 1. NP i přízemí (novotvary, nevhodné), ve střeše trojúhelný štít se sdruženými okny. Původní kamenné oplocení, nízká kamenná podezdívka je vystavěna z pískovcových bloků s kamennými pilířky zakončenými segmentově zvlněnými hlavicemi, vstupy v oplocení z ulice ( při hlavním vstupu do objektu a při SZ straně - z dvorní části). Jednotlivá pole mezi kamennými pilířky jsou vyplněna původním kovaným plotem uchyceným na kovových hácích. Interiér reprezentativní, neckové stropy schodiště a vestibulu zdobeny štukovou výzdobou, po stěnách pilastry se štukovým zdobením, původní teracco.