kostel sv. Archanděla Michaela

Kostel sv. Archanděla Michaela je vystavěn na místě staršího středověkého chrámu na nízké ostrožně v severní části intravilánu obce. Kostel je obklopen plochou bývalého hřbitova, která je obehnána ohradní zdí s výklenkovými kaplemi. Jedná se o orientovanou podélnou jednolodní stavbu s odsazeným půlkruhově ukončeným kněžištěm, přechod mezi lodí a kněžištěm je konvexně zaoblený, na západní straně vstupní rizalit, z něhož vyrůstá hranolová věž. Na severní a jižní straně jsou k lodi přistavěny nižší kaple, k presbytáři na jižní straně přiléhá sakristie s oratoří v patře. Před hlavním vstupem a bočním vstupem na jižní straně lodi jsou přisazeny obdélné přízemní předsíně. Střecha je nad kostelní lodí a presbytářem sedlová, nad závěrem půlkuželová, nad sakristií pultová, nad bočními kaplemi a předsíněmi vstupů nízká sedlová. Věž je ukončena cibulovou bání s lucernou. Průčelí na všech stranách člení systém rámujících částečně zdvojených lizén, horizontálně jsou dělena předstupujícím soklem, plošší římsou vystupující nad lizénovým rámem, vlysem a odstupněnou korunní římsou. Obdobné rámování je uplatněno též u sakristie a předsíni, fasády bočních kaplí jsou bez lizén, pouze se soklem a s nízkými ořímsovanými štíty. Okenní otvory jsou rámovány plochými, v omítce provedenými šambránami. Fasády lodi jsou na severní i jižní straně prolomeny dvojicemi okenních os tvořených vysokým oknem se segmentovým záklenkem a nad ním umístěným oválným oknem. V místě přistavěných kaplí jsou pouze horní oválné otvory. Obdobný systém čelní též severní stranu presbytáře, jeho závěr je prolomen dvěma segmentem završenými okny. Západní průčelí je otevřeno jednou okenní osou s vysokým segmentem završeným otvorem, v bočních fasádách vstupního rizalitu nad sebou dva menší segmentem završené okenní otvory a nad nimi pouze iluzivně provedený oválný okenní otvor. Kaple jsou prosvětleny segmentem uzavřenými okenními otvory v kratších stranách, v delších stranách jsou probrány konchou završené niky pro osazení soch. Sakristie má na jižní a východní straně po jedné obdélné okenní ose v přízemí i patře. V severozápadní straně lodi je prolomen obdélný vstup na schodiště prosvětlené třemi drobnými obdélnými okny nad sebou. Předsíně vstupů jsou na osu prolomeny obdélnými vchody a završeny ořímsovanými trojúhelnými štíty. Štít nad vstupním rizalitem završen po bocích dekorativními vázami, ve vrcholu je osazena socha sv. Michaela. Nároží věže jsou okosena a lemována pilastry opatřenými římsovými hlavicemi nesoucími oběžnou římsu, kladí a profilovanou korunní římsu. Kladí a římsy prolomeny kruhovými plochami pro ciferníky, v místech nad ciferníky římsa vystupuje v malých půlkruhových frontonech. Zvonicové patro věže je do všech čtyř stran otevřeno segmentově zaklenutými okny s roletovými žaluziemi. Kostelní prostor je rytmizován pilíři osazenými po stranách a v koutech lodi, koutové pilíře jsou konkávně prohnuté. K pilířům jsou přiloženy sdružené pilastry s korintskými hlavicemi nesoucími ořímsované kladí. Nad pilastry vybíhají zdvojené pasy oddělující pole plackové klenby, kterou je zaklenuta loď, kruchta, boční kaple i presbytář, nad závěrem presbytáře koncha. V sakristii a oratoři je klenba valená se styčnými výsečemi. V západní části lodi je umístěna hudební kruchta podklenutá eliptickým obloukem spočívajícím na přízedních pilířích, poprseň je uprostřed vypjatá směrem do lodi. Interiér je opatřen novobarokní šablonovou výmalbou.