zastavení I. s motivem "Útěk do Egypta"

Edikulová kaple je tvořena jednoduchým nečleněným soklem s odstupňovanou římsou. Na něj dosedá poměrně hluboký výklenek s výjevem provedeným v mělkém reliéfu, orámovaný po stranách dvojicí pilastrů. Ty obsahují mělké niky s reliéfními figurami světců doplněné jejich jmény (Vlevo stojí sv. Jiří, zabíjející draka, vpravo sv. Blažej s biskupskou berlou, svící a ratolestí. Levé putto drží kříž, pravé kalich). Ve cviklech jsou umístěny opět reliéfně provedené figurky andílků nesoucích arma christi. Nad hlavicemi pilastrů a vrchní římsou se nachází segmentový tympanon zdobený akantovou rozvilinounesoucí letopočet 1691 a ozdobně složený fundátorův monogram obsahující písmena MOT. Monogram je zdoben hraběcí korunou. Kaple je ukončena dvojicí koulí, vztyčených po stranách nad pilastry a centrálně umístěným, snad původně kotvovým křížkem. I. zastavení zobrazující "Útěk do Egypta", by mělo být až druhé. Chybné umístění bylo způsobeno nekompetentní manipulací s kaplemi. Na reliéfu je Panna Maria s malým Kristem v náručí, jedoucí na oslu. Doprovází je sv. Josef, z nebe dohlížejí dva andílci. Unikají před vražděním neviňátek, které nařídil král Herodes.