Stará silnice

Stará kamenná cesta se nachází severozápadně nad Merklovicemi, v prostoru mezi západně ležícím Vamberkem a východně položenou Rybnou nad Zdobnicí. Její začátek ve směru od Vamberka nalezneme zhruba 0,5 km za odbočkou vyasfaltované lesní cesty ze silnice vedoucí od Vamberka k turistické chatě Na Vyhlídce, a to v místě kde z této asfaltové silničky odbočuje - při přízemní obnovené dřevěné chatičce udržované mysliveckým spolkem ve Vamberku - lesní, pozvolna do kopce stoupající cesta. Západně, v bezprostřední blízkost tohoto místa, se u asfaltové cesty nachází památkově nechráněná socha sv. Prokopa z roku 1807. Popis: Asi 2000 metrů dlouhý, místy již neznatelný, jinde jen obtížně znatelný úsek, který je pozůstatkem staré cesty mezi Vamberkem a Rybnou nad Zdobnicí, probíhá lesem. Zhruba ve střední části se nachází jižně od kamenné cesty, v místě křížení s jinou lesní cestou, asi 100 metrů v hloubce lesa, kamenný smírčí kříž (rč. 2340). Asi o 300 metrů dále směrem k Rybné stojí, severně, za úvozem starší trasy této cesty další smírčí kříž. Šířka cesty se pohybuje kolem 4,5 metru. Kameny jsou kladeny na plocho.