mlýn

Jde o zděný omítnutý patrový objekt, postavený na obdélném půdorysu. Jihozápadní průčelí je v přízemí pětiosé, v patře sedmiosé – jednotlivé osy nejsou rozmístěné zcela pravidelně. Uprostřed přízemí, opatřeného hrubou omítkou, se nachází široký vstupní otvor. Nahoře je zakončený do stlačeného oblouku. V otvoru jsou dvoukřídlá dřevěná vrata, tvořená svisle kladenými prkny se spoji, krytými lištami. Profilovaný poutec odděluje horní obloukovitou část, rozdělenou svisle na poloviny. Zde jsou prkna kladená diagonálně, a to v obou částech opačným směrem, takže se vzájemně odklánějí. Vstup lemuje po stranách i nahoře pás hladké omítky, v níž jsou linkami naznačené kvádry, respektive klenáky. Pravidelně se zde střídají části se svislou stezkou a bez ní. Paty oblouku vymezuje profilovaná římsa, pás kolem něj je užší, než po stranách vstupu. Na horním okraji ho lemuje pásek s pilovitým motivem. Ve vrcholu oblouku je sdružený hlavní klenák. Zbývající osy přízemí vyplňují na šířku orientovaná okénka. V levé části průčelí jsou obdélná, otvory v pravé části mají obdélný tvar nahoře ozdobně rozšířený - horní rohy jsou dovnitř vykrojené a střed je půlkruhově vyvýšený. Plocha kolem oken má hladkou omítku. U oken v pravých osách sleduje jejich tvar, u oken v levých osách má obdobný tvar jako u pravých, i když okna jsou pouze obdélná. Po obou stranách krajních os člení fasádu hladká lizéna se stejnou bosáží, jako je po stranách vstupu. Mezi přízemím a patrem je na stěně pás, vymezený nahoře a dole hladce omítnutou římsou. V pásu se nacházejí vedle sebe pole s hrubou a barevně odlišenou omítkou, jejichž šíře odpovídá šíři jednotlivých os v patře a rozestupu mezi nimi. Obdélná, na šířku orientovaná pole mají zaoblené rohy, se zuby u navazování na rovné části. V hladce omítnutém patře je sedm okenních otvorů, z nichž rozestup mezi třemi středními (nad vstupem) je menší než mezi zbývajícími. V ose třetí zprava je otvor zazděný, ve zbylých jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna s dvoukřídlou horní větrací částí. Vnější křídla jsou umístěná v líci. Po stranách a nahoře lemuje okna šambrána s hrotovitě rozšířenými horními rohy a zvýrazněným vnějším okrajem. Nad okny je římsa, pod níž je pás s plasticky provedenými kuželovitými motivy. Průčelí završuje profilovaná hlavní římsa. Základní členění fasády se opakuje i na dalších průčelích, nároží jsou zkosená. Jihovýchodní fasáda je v přízemí bez otvorů, rozdělená čtyřmi bosovanými lizénami – po jedné je u nároží a dvě jsou umístěné s rozestupem ve střední části stěny. V prvním patře jsou tři okenní osy, z nichž obě krajní jsou zazděné a ve střední je stejné okno jako na jihozápadě. Stejné je i orámování, které je zachováno i u zazděných oken. Nad hlavní římsou se zvedá štít tvaru lichoběžníku s konkávními boky. V jeho středu je poměrně velké okno, nahoře zakončené do mírného segmentového oblouku. Je dvoukřídlé, s vodorovnou příčlí v horní třetině. Lemuje ho šambrána a parapetní římsa. Nad horním obloukem je ještě římsa, pod níž je pás s obdobným motivem jako pod nadokenními římsami v prvním patře. Protější severozápadní fasáda je podobného rozvržení. Ve středu přízemí je stejné okénko, včetně orámování, jako v ose první zleva na jihozápadní straně. Plocha kolem okénka mezi lizénami má hrubý povrch. Na stěně pod krajními osami patra je v přízemí treláž s popínavými rostlinami, v prvním patře jsou okna ve všech osách, Ve štítu jsou okna dvě, umístěná vedle sebe ve špaletě. Rozdělená jsou do latinského kříže, nahoře mají tvar mírného segmentového oblouku. Pod okny je vysoká parapetní římsa, nad okny společná římsa, sledující okenní oblouky. Dole ji doplňuje stejný pás jako na protější straně. Vně oken a mezi nimi je plastická linka (na vnější straně sahá až k hlavní římse, mezi okny pouze nad parapet). Zhruba ve středu přízemí severovýchodního průčelí je široký vstupní otvor, nahoře s obloukovitou částí zdobného tvarování (dolní oblouky zubovitě přecházejí ve střední stlačený oblouk). Oblouk má podobné orámování jako u vstupu na protější straně objektu, zde je však ještě letopočet. Vlevo od hlavního klenáku jsou číslice 18, vpravo pak 12. V levé části patra je vestavěná lodžie, jejíž parapetní stěna má obdobnou výzdobu jako mezipatrový pás na jihozápadě. Podobná zdobná pole se nacházejí také na pilířích tří arkád se stlačeným obloukem, kterými se lodžie otevírá do prostoru. Vpravo od osy se vstupem je umístěné schodiště, jehož horní část je přiložená před fasádu a dolní se kolmo zalamuje. V parapetní zdi schodiště jsou úzké oválné průřezy, pultové střechy nesou hranolové pilíře. Prostor horní podesty má sedlovou střechu, nesenou dvěma sloupy. Vpředu tvoří střecha trojúhelný štít, krytý prkenným bedněním. Střechy schodiště mají krytinu z dvojitě kladených bobrovek. V pravé části patra jsou dvě okenní osy se stejným orámováním jako na protější straně. Levá z nich je zazděná, v pravé je stejné okno jako na jihozápadě. Shodné je i orámování os. Mlýn má mansardovou střechu, krytou bobrovkami. V dolních částech je kladená jednoduše, v horních částech a nad štíty dvojitě. Na jihozápadní a severovýchodní straně jsou v její dolní části tři dosti velké zděné vikýře. V jejich přední stěně, ukončené trojúhelným štítem, je dvoukřídlé dřevěné okno v hluboké špaletě. Jeho křídla člení vodorovná příčle v horní třetině. Vikýře mají sedlovou střechu, krytou bobrovkami. V horních částech střechy jsou tři volská oka s obdélným, na šířku orientovaným otvorem. Na jihozápadní straně, nad osou třetí zleva a blízko hřebene, je ve střeše zasazen zděný komín.