schodiště

Přímé schodiště se nachází v ose hlavního vstupu do kostela sv. Vavřince v jeho jihozápadním průčelí. Lemují ho omítnuté zdi, které mají korunu zdiva krytou příčně kladenými kamennými deskami. U dolního a horního stupně schodiště se na zdi nachází velký kulovitý čuček na soklu. Ten má dole širší základnu, na níž navazuje směrem vzhůru se konkávně zužující podstavec. Nahoře je zakončený zaoblenou přesahující římsou. Zeď nahoře pokračuje ještě rovným úsekem, na který se kolmo napojuje ohradní zeď. V dolní části je do zdi osazená železná dvoukřídlá branka, zdobená v dolní části kruhy a ve středním a horním úseku stáčenými motivy. Svislé pruty jsou střídavě vyšší a nižší, ukončené koulí. Nad vyššími pruty je koule menší, posazená na vysokém členitém soklu, nad nižšími pruty je sokl drobný a koule mohutnější.