dům

Dům stojí severně od Malého náměstí, ve střední části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice, komorového typu, světnice i komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, k západnímu průčelí přistavěna obdélná, bedněná pavláčka. Objekt je z části podsklepen pod zadním komorovým dílem. /dům s levou dispozici/ Interiér: Světnice domu v obou traktech roubená s povalovým záklopem, s dvojicí stropních trámů. Síň v přední části plochostropá v severní části síně je umístěno schodiště do podkroví které zobytněno. Ze síně vedou do všech traktů samostatné dveře. Zadní část síně vydělena, pozůstatek černé kuchyně, v jejímž jihovýchodním rohu je vestavěn novodobý tahový komín. Komorový díl v obou traktech s roubenými stěnami, trámovým záklopovým stropem. Do interiéru domu nebyl umožněn vstup. Exteriér: Hlavní západní štítové průčelí dvouosé; na zděné podezdívce, roubená stěna s nárožními vazbami na rybinu. V jižní části navazuje ke štítové stěně vstup - dveře pavláčky u místěna na jižním průčelí domu. Štít domu dvouetážový dvouosý; původní bednění obloženo eternitem včetně okřídlí; zakončen valbičkou ve vrcholu štítu. Okna v přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková lemována hladkou dřevěnou šambránou, osazena v líci. Okna štítu obdélná jednoduchá jednokřídlá jednobulková osazena v líci, lemována jednoduchou dřevěnou šambránou. Vstupní východní podélné průčelí roubené, v jihovýchodní části světnice dvojice os, roubení této části s dvojicí stěnových kleštin; u nároží a vstupních dveří s dvojicí sloupků, které plní funkci kleštin, ale zároveň spolu s krátkými ližinami a pásky tvoří konstrukci podpírající zhlaví stropních trámů. Táž konstrukce je použita ještě mezi vstupními dveřmi a oknem komorového dílu v severovýchodní části průčelí. V jižní ose světnice je druhotně osazeno okno v místě, kdy byl pravděpodobně v určité části vývoje domu, vstup do krámu umístěném v jednom traktu světnice /dokládají to trámkové zárubně se zbytky původních závěsů/. Parapetní část současného okna jednoduše svisle bedněna, okno téměř čtvercové, dvojité, dvoukřídlé, čtyřtabulkové, osazeno za líc. Po obou stranách vstupních dveří osazeno okno /okna totožná s okny ve štítovém průčelí/. Ve středním dílu - v trámkovém portálu (s dekorativním obkladem), osazeny rámové dveře s dvojicí obdélných dřevěných výplní a obdélnou prosklenou, dále členěno výplní v horní 1/5 výšky dveří /portál i dveře ovlivněny secesí/. V jihovýchodní části okno komory. Severní štítové průčelí dvouosé; na zděné podezdívce roubená stěna, nárožní vazby roubeny na rybinu, mezi okny pohledově uplatněna vazba komorového dvoutraktu. Štít domu nečleněný, dvouosý; původní bednění obloženo eternitem včetně okřídlí; okna štítu obdélná jednoduchá jednokřídlá jednobulková osazena v líci, lemována jednoduchou dřevěnou šambránou. Okno v severovýchodní části obdélné dvojité dvoukřídlé dvoutabulkové lemované dřevěnou šambránou - mírně předsazené; okno severozápadní části obdélné dvojité dvoukřídlé šestitabulkové, lemována dřevěnou šambránou a s profilovanou parapetní římsou, mírně předsazeno. Západní podélné průčelí s jednou okenní osou v severozápadní část - okno komory, následně je k průčelí přistavěna jednoduše bedněná pavláčka, na konci se suchým záchodem. Přibližně pod oknem komory je ve vysoké podezdívce vstup do sklepa dvoukřídlými dveřmi. Střecha sedlová s námětky, s valbičkou nad hlavním jižním průčelím, kryta břidlicovými šablonami. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně ve 3/4 18. století, před rokem 1789; dle archivu: v grunt. knihách byl dochován zápis, že roku 1798 koupil Václav Kalfus, krejčí, který si chtěl vzít Annu Volfovou za manželku, od Josefa Volfa, poručníka dcery Václ.Volfa Anny, domek a část zahrady a pole za 200 zl. Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Dochované konstrukce (roubení, pozůstatek černé kuchyně, sklep) pochází snad z doby výstavby domu. Pravděpodobně ve druhé polovině 19. století byla vyměněna okna, roubení bylo zajištěno stěnovými kleštinami a podpůrnými sloupky. Střecha domu byla pokryta břidlicovými šablonami. Na počátku 20. století byla patrně část světnice využita pro obchod (řemeslo?), byly probourány dveře do světnice a nově osazeny vstupní dveře, včetně obkladu /vše v secesním stylu/; v též době byla rozšířena pavláčka na západní straně domu tak, že lícovala s hlavním jižním štítovým průčelím. Po polovině 20. století pokračují stavební úpravy domu. např. výměna oken, obložení obou původně bedněných štítů eternitem ( po roce 1970).