hradební bašta zv. Manda

Bašta je zděná omítnutá budova, zasazená do terénu. Její západní průčelí je opatřeno bosáží, tvořenou střídavě pásy nižších a vyšších obdélných bos s hrubým povrchem (spáry jsou hladce omítnuté). Dole je vysoký sokl, obložený kamennými deskami. Uprostřed stěny je široký vstupní otvor, přístupný po přiloženém schodišti. Má tvar téměř tupého lomeného oblouku a jsou v něm umístěny dřevěné dvoukřídlé dveře s klasovitě kladenými prkny. Otvor lemuje profilovaný portál. Nad vstupem je do stěny zasazen kamenný lobkovický erb, výše po stranách od erbu jsou prolomena střílnová okénka ve tvaru kruhu s hrotem nahoře. Nad střílnami je profilovaný lomený oblouk podobného tvaru jako u vstupu. Na jižní straně je bašta dvoupodlažní a čtyřosá. Na její jihozápadní nároží pokračuje bosáž západní strany, sokl je zde protažen až k ose druhé od západu. Východní krajní osa je situována ve větším odstupu, než zbývající, ve všech osách se nacházejí obdélná dvoukřídlá dřevěná okna. V dolním podlaží jsou nižší, jejich křídla rozdělují dvě vodorovné příčle. Vyšší horní okna mají poutcem oddělený dvoudílný hořejšek, křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny. Stejná okna jsou umístěna i v ose, nacházející se v půlkruhovém závěru bašty. Obdobná okna jsou i na severní straně, kde jsou v horním podlaží dvě střílny. Blíže severozápadnímu nároží je stejná střílna jako na západě, vzdálenější střílna je obdélná. Bašta má valbovou střechu s půlkuželem nad závěrem, krytinou jsou bobrovky.