budova zimní zahrady

Jde o jednopodlažní budovu, postavenou na protáhlém obdélném půdorysu. Její jihozápadní průčelí je třináctiosé. Středních sedm os je prosklených, oddělených pilastry s římsovou patkou i hlavicí, pod níž je pás s ornamentálním reliéfem. Střední trojosý úsek je vyšší, zasklení je rozdělené třemi svislými a sedmi vodorovnými příčlemi. Pilastry nesou architráv, nad nímž se zvedá nízká atika, směrem ke středu se mírně zvyšující. Atika je dole vymezena profilovanou římsou se zubořezem. Na její vrchol je posazená kamenná akroterie, doplněná dole dvěma volutami. Podobné, avšak pouze poloviční, jsou i akroterie na obou koncích atiky. Dvojice os po obou stranách středu jsou o jednu horní řadu nižší, pilastry mají pod hlavicí odlišný ornament. Krajní tři osy jsou na obou koncích provedené stejně. Zde je stěna plná, prolomená třemi otvory, které oddělují obdobné pilastry jako u nižších prosklených os. Ve střední ose se nachází vstup, lemovaný profilovanou šambránou. Dřevěné dvoukřídlé dveře člení čtyři výplně různého tvaru i výzdoby nad sebou. Nad vstupem je na stěně trojúhelný fronton. Podobná šambrána, jako u dveří, je i kolem oken vpravo a vlevo od vstupu. Ta jsou dřevěná, rozdělená v polovině do kříže – vzniklá pole člení vždy jedna tenká příčle vodorovná. Pod okny je parapetní římsa a vystouplé obdélné, na šířku orientované parapetní pole, vymezené po stranách lizénou. Nad okny je stejný fronton jako nad dveřmi. Pilastry nesou architráv, vodorovně rozdělený profilovanou římsou - společný vždy pro osy první až pátou z obou okrajů fasády. Jihovýchodní průčelí je bez otvorů, pouze s nárožními pilastry a stejným hořejškem jako u nižších úseků na jihozápadě. Severovýchodní strana je obdobou svého protějšku, pouze bez architektonického členění. Osy vpravo a vlevo od vyššího středu jsou zazděné a v trojosých krajních částech jsou ve všech osách okna. Vyšší střed budovy má sedlovou střechu o mírném sklonu, boční strany pak střechu rovnou.