ohradní zeď

Ohradní zeď na všech stranách vymezuje pozemek hřbitova, rozkládajícího se kolem kostela sv. Havla. Rozdíly terénu vyrovnává podezdívka z režného kamenného zdiva. Většinu líce vyplňují lomové kameny dosti velkých rozměrů – na způsob kyklopského zdiva, místy jsou i velké opracované kvádry. Na podezdívce spočívá vlastní ohradní zeď z cihelného zdiva, které je na vnitřní straně (tj. do hřbitova) omítnuté. Zeď oproti líci podezdívky lehce ustupuje, korunu jejího zdiva kryjí kolmo kladené cihly. Ohradní zeď rytmizují mírně vyšší vystupující hranolové sloupky, nahoře s přesahující částí, které jsou ponechány režné. Jedinou výjimkou jsou sloupky v cylindrické části zdi na jihozápadní straně (za hrobem rodiny Barwinek), které jsou omítnuté. Mezi sloupky je na koruně vnější strany podezdívky položena řada cihel, situovaných kolmo. Ohradní zeď je prolomena dvěma bránami. Menší z nich, přístupná po schodišti, se nachází v severozápadní části zdi, u hlavního vstupu do kostela. Je osazena dvoukřídlými kovovými vraty, zavěšenými na hranolových sloupcích ohradní zdi. Dolní část mají plnou, výše jsou svislé pruty, zpevněné třemi vodorovnými příčlemi. Pruty jsou střídavě prosté a s tordovanou střední částí, mezi pruty se nacházejí ozdobné motivy – dole stáčené, nahoře kruhové. V kruzích je ve středu - na prutu - rozvinutý květ. Vyšší rovné pruty jsou zakončené do tvaru lilie, nižší tordované mají nahoře kulovitý článek. Druhá brána je v severovýchodním úseku ohradní zdi. Jsou v ní dvoukřídlá železná vrata, zavěšená na sloupcích zdi, otvor této brány je však výrazně širší. Vrata jsou dole plná, střed a hořejšek vyplňují svislé pruty, zakončené do tvaru lilie. Zpevňuje je vodorovná příčle v polovině, a další nahoře, kde sleduje směrem ke středu se zvyšující obloukovitou linii vrcholů prutů.