brána

Zděná omítnutá kulisová brána se nachází v severovýchodní části ohradní zdi kostela (u domu čp. 42). Její dolní část je postavená z lomového kamene doplněného cihlami, a to zejména v záklencích vstupního otvoru. V jeho dolní části zpevňují zdivo opracované kvádry, štít je cihelný. Ve středu brány je prolomen otvor pro vrata. Na severozápadní (vnější) straně má nahoře tvar půlkruhového oblouku, jehož patky jsou zvýrazněny vystupující páskou. Nahoře je hlavní klenák, sahající až pod hlavní římsu. Na jihovýchodní straně (ze hřbitova) je otvor širší a vyšší, zakončen je do segmentového oblouku – tím vzniká nika v síle zdi. V otvoru jsou zavěšena dvoukřídlá železná vrata. Dolní část je plná, zdobená na šířku orientovaným obdélným polem, střední a horní část tvoří svislé pruty, doplněné srdčitými, kruhovými a stáčenými motivy. Nad profilovanou hlavní římsou se nachází nástavba, v jejímž středu je štít. Na severozápadní straně má uprostřed čtvercovou niku, v níž je reliéfně provedený lobkovický erb. Po obou stranách niky je štít rozšířen do plastické voluty, nad profilovanou římsou se zvedá půlkruhový fronton s plastickým orámováním. Na straně do hřbitova je štít bez členění, jeho střed oproti volutám předstupuje. Dolní část brány zde neukončuje hlavní římsa, nýbrž cihly, které kryjí korunu zdiva.