Mohyla – pomník obětem 2. světové války

Na volném prostranství u hřbitova na vrcholu kopce Stráže se tyčí monumentální čtyřhranný pylon ukončený jehlancem, přístupný šesti viditelnými stupni schodiště ze všech čtyř stran; na čelní straně jsou na schodišťových stupních od spodu vyryty letopočty: 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1944, 1945 (na 7. stupni pod úrovní terénu se nachází iniciály autorů díla JMF / Josef Michna František //). Pylon je kamenný s betonovými nárožími a na všech stranách ve spodní i horní části jsou nápisové desky. Spodní desky jsou obdélné z leštěné žuly, v horní třetině reliéfní nápis a těsně pod vrcholem oválná destička. Na čelní straně je žulová obdélná deska s vyrytým státním znakem a majuskulním textem: NA PAMĚŤ OSVOBOZENÍ NAŠÍ OBCE / RUDOU ARMÁDOU 14. DUBNA 1945 / ZBUDOVALI VDĚČNÍ OBČANÉ //. V horní části je reliéfní nápis PRAVDA VÍTĚZÍ a nad ní těsně pod jehlancem v oválné destičce: ČSA. Na straně od hřbitova je obdélná deska s trnovou korunou a textem: VY KTEŘÍ JSTE SE / SVOBODY NEDOČKALI / NECHŤ VÁM VĚČNĚ SVÍTÍ / SVĚTLO SVOBODY //. Nad ní dvouřádkový reliéfní text: MILOVATI BUDEŠ / BLIŽNÍHO SVÉHO // a v oválné destičce GB. Pohledově vlevo je v obdélné desce reliéfní text: BUDE-LI / KAŽDÝ / Z NÁS Z / KAMENE / JE CELÝ / NÁROD / Z KVÁDRŮ //. Na ním dvouřádkový nápis VE SVORNOSTI / SÍLA // a v oválné destičce: USA. Na poslední straně směrem do kraje k Čejkovicím je na obdélné desce vyryt znak tehdejšího Svazu sovětských socialistických republik a pod ním text: MY KRVÍ PLATILI ZA VAŠI SVOBODU / VAŽTE SI JI / ZA 32 HRDINNĚ PADLÝCH / RUDOARMĚJCŮ SSSR //. Reliéfní nápis zní: VĚRNI / ZŮSTANEME // a v oválné destičce je SSSR.