kompresorovna se strojovnou

Strojovna s kompresorovnou je halový objekt na obdélném půdorysu, krytý sedlovými střechami, orientovaný přibližně ve směru jih - sever. Ocelovou nýtovanou nosnou konstrukci, řešenou velmi dekorativně vyplňuje režné červené zdivo a velkoplošná průmyslová okna. V podélných fasádách středové rizality, kryté sedlovými střechami, tvořícími s hlavním hřebenem kříž, a s průmyslovými velkoplošnými elipticky zaklenutými okny. Okno ve východním rizalitu má do spodní části vloženu elipsu, lemující původně centrální vstup, dnes osově posunutý, přístupný po obnoveném kamenném schodišti s podestou s kamennými sloupky. Fasády obou rizalitů jsou členěny pásem omítaných drobných ploch, opisujících eliptická zaklenutí oken. Podobné prvky se opakují i v jiných částech fasád. Velkoplošná elipsovitě zaklenutá okna původně prosvětlovala všechny fasády, dnes je část zazděná. Objekt stojí na vysokém zděném soklu v červeném režném zdivu, odděleném bohatě zdobenou soklovou římsou a členěném menšími okny, prosvětlujícími patro základů strojů. Okna jsou lemovaná členitými šambránami s klenáky, většina (především ve východní fasádě) je zazděná. V západní podélné a v jižní štítové fasádě jsou obnovena schodiště k ocelovým dveřím patra strojů, blíže jihovýchodnímu rohu západní fasády vedou do patra základů strojů ocelová vrata. Další vrata do patra strojů jsou osazena ve východní fasádě, napravo od centrálního vstupu. K těmto vratům není zvenčí přístup. V křížení střech je objekt završen historizující věžičkou, s dřevěnou konstrukcí a omítanou, s nárožní bosáží, kruhovými otvory a římsou, zakončenou lucernou. Věžička je kopií původní věžičky, odstraněné v r. 2013 pro havarijní stav. Interiér je výškově členěný na spodní patro základů strojů a halový prostor pro stroje. Patro strojů má v severní části ocelovou příčkou s vyzdívkou oddělenou část pro původní strojovnu, zbytek haly byl určen pro kompresory. Patra jsou propojena schodišti, betonové schodiště je umístěno v severozápadním rohu strojovny a ocelové točité schodiště v kompresorovně. Interiér byl zbaven zbytků technického zařízení, prostupy zakryty, podlaha sjednocena betonovým povrchem a staticky zajištěna. Patro základů strojů bylo vyklizeno, železobetonové konstrukce ošetřeny, zůstala zachována značná část dvoubarevné dlažby (okrová s modrými tvarovanými rohy). Přiznaná nosná ocelová konstrukce a příhradová ocelová konstrukce krovu byly ošetřeny, omítané plochy obnoveny, stejně tak jeřábová dráha s jeřábem ve strojovně a v kompresorovně. Prostor je osvětlen částečně původními průmyslovými svítidly, zavěšenými na konstrukci krovu. Objet bez využití, ve střeženém a oploceném areálu. Náročná obnova do přibližně původního stavu proběhla v letech 2011 – 2015.