strojovna a kompresorovna

Halový objekt na podélném půdorysu v režném červeném zdivu, vyplňujícím nosný ocelový skelet, s dvojicemi nízkých širokých štítů v podélných stranách. Střecha je sedlová, krytá plechovou šablonou, s podélným hřebenovým světlíkem, obloženým eternitovými šablonami. Velkoplošná průmyslová okna jsou v podélných stranách mezi štíty obdélná, ve dvou řadách nad sebou, ve všech štítech (severovýchodní štítová fasáda a čtvero štítů po podélných stranách) jsou okna vyšší, s klenutými obloukovými záklenky. Sokl, ve kterém je patro základů strojů je rovněž v červeném režném zdivu s úzkými okny, na severní straně sdruženými po dvojicích a trojicích. Podél severozápadní podélné stěny je do výšky patra strojů umístěna betonová rampa, na kterou vedou čtvery dvoukřídlá ocelová vrata. Na jihovýchodní straně je zakončena schodištěm, vyrovnávajícím terénní zlom. Okna jsou částečně zazděna, především v soklu jsou druhotně proraženy další otvory (větrání apod.), části režného zdiva jsou nověji přezděny. K jihozápadní štítové fasádě je na celou šířku přistavěna novější přístavba (pro kompresor Demag) v režném červeném zdivu, materiálově odlišném od starší budovy, krytá pultovou střechou. Jihozápadní stěna je zesílena pěti zděnými pilíři, mezi nimi jsou umístěna úzká vysoká okna, ve dvojicích nad sebou, členěná do kříže, s cihelnými záklenky. Halový prostor patra strojů je otevřený, propojený v celé šířce i výšce stěny s nižší přístavbou kompresorovny. Obě části mají přiznané ocelové příhradové krovy i ocelový skelet, zděné plochy jsou omítnuty. Prostupy pro stroje v betonových podlahách jsou zakryty ocelovými deskami. Po podélných stranách starší části je dochována nosná část jeřábové dráhy. Původně zde byly umístěny dva elektrické těžní stroje s rotačními měniči a tři kompresory vč. kompresoru Demag. Ze strojního zařízení se přímo v areálu nedochovalo nic, rotační kompresor ETK Demag z r. 1940 je dnes uložen v areálu dolu Anselm (Landek Park), vyžaduje restaurátorský zásah.