těžní věž a budova č. 1

Jihovýchodně položená jámová budova s těžní věží výdušné jámy č. 1 je halový objekt na téměř čtvercovém půdorysu, krytý nízkou sedlovou střechou, osově orientovanou ke strojovně. Plášť budovy je v hrázděném červeném režném zdivu, vyplňujícím nýtovanou ocelovou nosnou konstrukci, na nízkém betonovém soklu. Části konstrukce jsou druhotně přezděny v šedém režném zdivu. Fasády jsou prolomeny ve dvou úrovních nad sebou ocelovými průmyslovými okny, z nichž horní řada má obloukové záklenky. Okna jsou umístěna nepravidelně, část je zazděná. Části výplňového zdiva jsou dnes omítnuty, především na jihozápadní fasádě. Vstup je umožněn dvoukřídlovými ocelovými vraty v jihovýchodní štítové stěně, tedy orientován ke strojovně. Středem budovy prochází dřík ocelové vzpěrové těžní věže s příhradovou nýtovanou konstrukcí, postavené nad ohlubní dnes zasypané jámy. Plošina lanovnic je krytá zaoblenou ocelovou střechou. Obě vzpěry, kotvené v železobetonových patkách jsou orientovány ke strojovně. Dřík věže je v části nad střechou jámové budovy oplechován. Uvnitř jámové budovy zůstala zachována ocelová schodiště, plošiny a podlahy pater, umožňující přístup ke klecím výtahu.