most XXX. (k. ú. Nové Město u Mikulova)

Most s horní mostovkou tvoří opěry, vůči trati situované šikmo (trať vede ve směru zhruba sever – jih, zde ještě říčka Divoká Bystřice pod ní teče ve směru jihozápad – severovýchod), vyzděné z nepravidelných kamenných kvádrů, místy způsobem napodobující kyklopské zdivo, s nárožími z pískovcových kvádrů zpravidla až na obvodové stezky hrubě opracovaných. Na opěrách (které jsou širší, než je třeba, protože se počítalo nejméně ještě s jednou kolejí na západ od stávající) je osazena konstrukce mostovky, jejíž podstatnou částí jsou dva mohutné nosníky profilu „I“ snýtované z válcovaných ocelových profilů. Na nich jsou již položeny dřevěné pražce s kolejnicemi. Podél kolejí jsou osazeny pochozí lávky nesené konstrukcí snýtovanou či svařenou z válcovaných ocelových profilů, k nim je připevněno zábradlí z ocelových válcovaných profilů „L“, které přechází i na opěry. Řeka Divoká Bystřice, jejíž horní tok protéká pod mostem, se vlévá do Labe až v Drážďanech.