vysoká pec č. 1

Vysoká pec se zvonovou sazebnou typu McKee. V železobetonovém základu jsou zapuštěny čtyři nosné sloupy, mezi nimiž je zachycena vlastní vysoká pec s ocelovým pláštěm a vyzdívkou. Je tvořena sazebnou, šachtou, rozporem, sedlem a nístějí. Chlazení pece je průtočné chladnicemi. Dno je chlazeno foukáním vzduchu do základů pece. Vysokopecní vítr se do pece dostává čtrnácti výfučnami v nístějové části. Pec je opatřena jedním odpichovým otvorem pro vypouštění surového železa a dvěma otvory pro vypouštění strusky. Odpichový otvor surového železa je opatřen vyvrtávačkou a ucpávačkou. Užitný objem : 730 m3, tlak na sazebně: 0, 2 bar. Dopravu surovin k sazebně vysoké pece zajišťuje skip s ocelovou konstrukcí, vybavený portálovou jeřábovou dráhou pro zavážení šrotu se dvěma vážnými nádobami.