zahrada

Zahrada nevelkého rozsahu byla založena pravděpodobně bezprostředně po dostavbě vily – viz kámen s vročením 1892 dochovaný poblíž komunikace. Zahrada byla koncipována jako tradiční kompozice sadových úprav u měšťanských vil z přelomu 19. a 20. století s důrazem na členění plochy pískovanými chodníky, výsadbou v jednotlivých travnatých segmentech, důrazem na detail, barevnost a kvalitní údržbu. Svažitý terén areálu vily Morav s centrální terasou byl tedy protkán sítí pískovaných cest, propojujících jednotlivé části a pravděpodobně i sousední pozemky resp. sousední vilu. Hlavní přístup do zahrady se nacházel západně od vily z úrovně současné komunikace (ul. Jelení) a to hlavním schodištěm s branou v kamenných pilířích (dochována). Zahrada byla zamýšlena pravděpodobně jako okrasná s částečně užitkovou funkcí – sadem v jižní části zahrady. Travnaté plochy přerušované cestičkami byly doplněny výsadbou stromů a kvetoucích keřů, pravděpodobně v blízkosti domu se mohly nacházet záhonové výsadby. Sortiment dřevin byl pravděpodobně pestrý, kromě domácích dřevin byly vysazeny i dřeviny introdukované, zejména barevné kultivary jehličnanů. Do dnešní doby se dochovalo torzo výsadeb, k nejcennějším patří Gingko biloba, Juglans nigra, Gleditsia triacanthos, Acer campestre, Acer pseudoplatanus, Thuja occidentalis, jež se nacházejí v jižním úseku parcely č. 1359/2.