pomník husitské bitvy

Pomník husitské bitvy u Hořic (1423) se nachází na vrchu Mohejlíku, na „Hořelidě“, na vrcholu hliněné mohyly, která zde byla nasypána koncem 19. století. Materiálem pomníku je světlý pískovec. Na vršek mohyly vede celkem 22 schodů, kolem sochy je jednoduché a značně rozpadlé kovové zábradlí. Sokl sochy (o rozměrech 220 x 118 x 72 cm) je vyzděn ze čtyř řad nestejně velkých a hruběji opracovaných pískovcových kamenů. Na podstavci je umístěn nízký, výrazně širší velmi hrubě opracovaný kvádr (stylizace přírodního prostředí), na němž spočívá v pískovci ztvárněný dřevěný husitský válečný vůz, sbitý z prkenných fošen, na čtyřech kolech (rozměry 215 x 131 x 97 cm). Z přední strany vozu je v reliéfu provedený husitský štít (pavéza), na něm kalich a vtesaný kapitální nápis vytažený červenou linkou. Za kalichem vyčnívají konce husitských zbraní (meč, kopí s hákem, sudlice, cep, řemdih, kuše) a buben. Mezi koly na levé straně vozu řetěz tvořený třemi oky a vtesaný kapitální nápis vytažený červenou linkou. Další nápis na zadním kole. Na zadní straně vozu je opět pavéza v reliéfu s nápisem výčtu významných husitských bitev. Za štítem dvě zkřížená kopí. Z levé strany vozu vtesaný text písně „KDOŽ JSTE BOŽÍ BOJOVNÍCI…“. Pod ním další vtesaný nápis v azbuce. Na vozu sedí lev v nadživotní velikosti, s mírně ukloněnou hlavou, výška lva cca. 155 cm. Dole vlevo od mohyly stojí mohutný, hrubě opracovaný kamenný kvádr s mírně vpadlým nápisovým polem s již špatně čitelnými vlasteneckými verši J. Šťastného z Hořic. Na kameni husitský kalich.