litinový kříž

V centru obce Horní Lhota na návsi nepravidelného tvaru stojí před zahradou domu č. p. 9 litinový kříž. Na kamenné obdélné základně stojí podstavec tvořený širokou hranolovou soklovou částí ukončenou výžlabkem a vysokou středovou částí složenou z litinových desek, zakončenou vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně je umístěn barevně zvýrazněný majuskulní nápis s datací NÁKLADEM OBCE /HORŇÍLHOTSKE / 1862. Z podstavce vyrůstá vlastní kříž. Jde o jednoduchý latinský kříž s profilovanou patkou, jehož povrch je strukturován horizontálními žlábky. Konce břeven jsou ukončeny jetelovým trojlistem. Pod spojením břeven je zavěšeno tělo Kristovo. Ukřižovaný je podán v obvyklém ikonografickém pojetí s dynamicky rozvlněnou rouškou. Hlava zdobená trnovou korunou je mírně nakloněna k pravému rameni. Ve vrcholu kříže je umístěna nápisová deska INRI.