socha P. Marie Immaculaty

Pilíř se sochou P. Marie se nacházel v obci Malé Svatoňovice, místní části Odolov u objektu čp.6. Čtvercový, dvakrát odstupněný sokl přechází do hranolového dříku zdobeného geometrickými rámy a ukončený čtvercovou krycí deskou. V rámu na přední straně vyrytá datace 1725, pod plochou římsou nápis ve versálkách: ERBAUT DAWID FRANCZ GOWEL. Na soklu jsou zbytky dalšího, téměř zničeného nápisu, údajná signatura J.W. Pilíř s krycí římsou se nachází na původním místě. Socha P. Marie (Immaculaty), nyní v muzeu bří Čapků v Malých Svatoňovicích. Socha P. Marie, její horní část těla natočená doprava, esovitě prohnutá, stojící na zeměkouli obtočené hadem. Ruce sepjaté před tělem, hlava skloněna k pravému ramenu s pohledem dolů. Draperie rozevlátá s lomenými záhyby. Postava v podživotní velikosti, cca 100 cm.