sousoší Loučení Krista s P. Marií na podstavě

Sousoší Ježíše loučícího se s matkou bylo původně osazeno u schodiště od "Podkostelního" mlýna k farnímu kostelu sv. Havla. V 90. letech 19. století bylo přeneseno před bývalá městská jatka a odtud bylo roku 1967 přeneseno na své současné místo. Podstava nesoucí sousoší sestává ze soklové patky, těla s volutovými křídly, římsové hlavice těla a podnože pod sousoším. Jeho námětem je apokryfní text líčící loučení Ježíše Krista s jeho matkou Marií při cestě na Golgotu. Postavy Krista a Marie jsou natočeny mírně k sobě. Loučení naznačuje nejen vzájemný pohled, ale zejména podání rukou. Levou ruku přitom Kristus pokládá na matčino rameno. Ta v očekávání nadcházející bolesti a účasti na ní klade levou ruku na vlastní hruď. Reliéfy a dekorativní motivy: * včele těla - rokajové hřebínky a boltcové motivy * včele postranních volutových křídel - rokajové úponky zapletené do dolních volut Nápisy: * na odvrácené straně těla - ANNO 1767: / Obnoveno 1897 / * dle archivních pramenů měl být - snad v čelní straně těla - následující nápis - GEZIS A MARIA CTĚGI BOLESTNAV HODINV PRI LAVCENI