socha sv. Gottharda

Na oblém návrší uprostřed polí je umístěna skulptura sv. Gottharda na architektonicky členěném soklu. Kamenný sokl tvoří předstupující dvoustupňová základna oddělená zvonovnicí a oblounem od střední části soklu tvaru vertikálně orientovaného hranolu, jehož stany členění obdélné vpadliny s vybranými rohy a redukovaným náznakem reliéfního perlovce po stranách. V plochách vpadlin se nachází reliéfní postavy světců a pod vpadlinami ryté nápisy v kapitále: na čelní straně sv. Urban – S. VRBANN/PITTE//+ při rozích vpadliny ryté číslice letopočtu 1788, na boční straně sv. Leonard – S. LEONHART/PITE.//, na zadní straně sv. Pankrác – S. PANGRACTIV/PITTE.//, na 2. boční straně sv. Isidor Madridský (Agricola) – S. ISIDORIVS/PITTE.//. Na zadní straně horní stupně základny je patrný rytý nápis v kapitále: IOHANN STERN BILT HAV.//. Sokl je završen bohatě profilovanou římsou s motivem oblounů a zvonovnice nesoucí nízký pravoúhlý postament sochy završený římsou, na jehož čelní straně se nachází rytý nápis v kapitále: S. GOTTHADVS: P.//. Dynamicky ztvárněná skulptura světce je podaná v esovitém pohybu s mírně pokrčenou pravicí vztyčenou k nebesům a v téměř pravém úhlu ohnutou levicí předpaženou kupředu, která původně třímala biskupskou berlu. Světec je oděn v bohatě drapovaný liturgický šat s albou, rochetou a pluviálem, na hlavě spočívá biskupská mitra. Materiál: mušlový vápenec