venkovská usedlost

Původní čtyřkřídlá, dvůr uzavírající dispozice usedlosti je zachována i v současné době, kdy je již část původních staveb nahrazena novostavbami. Bez pozdějších významnějších zásahů je dnes dochováno hlavní, v přízemí z kamene zděné a v patře roubené stavení s hlavním štítem orientovaným do návsi a se sedlovou střechou. Zachovaný v původním stavu je také na tuto část kolmo v zadní části dvora navazující, v přízemí z kamene zděný a v patře roubený přístavek s klenutým průchodem od humen. V přízemí přístavku byly chlévy, v roubeném patře špýchar. Střecha je sedlová. Do dvora je v patře otevřena pavlač. Souběžně s hlavním stavením běžící a do návsi štítovým průčelím orientovaný roubený výměnek již nestojí; v jeho místech, s důrazem na zachování hmoty i poměru vůči ostatním částem usedlosti, je nově vyzděno obytné křídlo, kryté sedlovou střechou, uzavírající dvůr z boční strany a navazující v jeho zadní části na výše zmíněný přístavek. Do míst mezi hlavními štítovými průčelími obytného stavení a výměnku, tedy v průčelí do návsi, kde se původně nacházely ze dvora částečně otevřené kolny a vysoký obdélný průjezd do dvora z návsi, to vše pod sedlovou střechou, dnes stojí, opět se snahou o zachování původní hmoty, vyzděné obytné křídlo pod sedlovou střechou a rovněž s průjezdem z prostranství návsi.