měšťanský dům

Dvoupatrový městský dům obdélného půdorysu na hloubkové parcele. V přízemí se do náměstí otvírá loubí, nadpraží otvoru rovné se zaoblenými rohy, nesené omítnutými pilíři s kamennými patkami. Loubí plochostropé, ve stěně s dřevěným výkladcem se dvěma bočními vstupy, středová plocha vydutá. Na čelních stěnách oblouků loubí vystupují čtyři kanelury, ve cviklech dubové věnce se střapci. Obě patra dvouosá, v levých osách čtyřdílná čtyřtabulková okna dělená profilovaným poutcem, horní i dolní část oken má profilovanou klapačku. Parapetní deska okna 1. patra nesená gotizující konzolou. Okno v 2. patře je umístěno na čelní stěně výrazného arkýře, jehož krakorce sahají do poloviny výše okna 1. patra. Konzoly s antickými motivy triglifů, s kapkami. Suprafenestra okna 1. patra mezi konzolemi se štukovým maskaronem mužské hlavy s netopýřími křídly a propletenými hady, na hlavě má posazenu mísu s ovocem. Spodní část arkýře je zaklenuta segmentově, na čele rozvinutá štuková stuha s nápisem erbaut 1900-1901. Okno na čelní stěně arkýře od horní 1/3 své výšky s pravoúhlou šambránou završenou klenákem, vodorovná část zdobená kanelurami, svislá květy a střapci. Nahoře navazuje na šambránu segmentový štukový pás zdobený stuhami, nad ním v kouli reliéf stromové větve s hladkým štítem. Parapet okna zdobí štukový pás s kapkami a maskaron s rozvilinami. Na levé straně arkýře úzké dvoutabulkové okénko se šambránou jen u nadpraží-segment s klenákem. V pravém boku arkýře vstup na balkon-původní dřevěné dveře z 1/2 prosklené, v segmentovém nadpraží štukový pás s klenákem. Arkýř završuje vysoká úzká valbová stříška pokrytá břidlicí, z níž vybíhá jehla završená lilií s makovicí. V pravých osách obou pater balkon, jehož zábradlí tvoří motivy kruhů a prutů. Balkonová deska 1. patra navazuje na římsu oddělující přízemí od 1. patra. Balkon ve 2. patře po celé pravé šířce domu, průčelí tvoří desková římsa s profilem pásku, pokračuje i přes arkýř, podhled tohoto balkonu s výrazným fabionem. Vstup na balkon z boku arkýře. V 2. patře šestidílné šestitabulkové okno, profilovaný poutec i klapačky, kiolem štuková šambrána členěná prstenci, ve vrcholu segmentového nadpraží klenák. V pravé ose 1. patra okno ve středu se vstupem na balkon, dveře ve spodní 1/2 prosklené. Celé okno včetně vstupu šestidílné, nadpraží pyramidovitě zvednuto, kolem hladká šambrána ve vrcholu s klenákem, u paty nadpraží s prstenci. Přes celé 1. patro štukový strom, jehož kořeny sahají do nadpraží loubí, koruna do fabionu vrchního balkonu. Mezi osami 2. patra výrazný anděl s rozvinutou stuhou s nápisem Apotheke. Nad balkonem 1. patra nápis Johann Baumann. Střecha nad hlavním průčelím půltová, pokrytá rovněž břidlicí, z ní vybíhá ve střední ose vikýř s nástavcem. Boční křídla vikýře i nástavce konkávní. Ve vikýři obdélné okénko, na vrcholu váza. Plochu vikýře zdobí rovněž štukové římsy, konzoly a reliéfy. Barva fasády světle zelená, štukové prvky barevně odlišeny. Zadní průčelí třípatrové s půdní nástavbou, tříosé, v suterénu dvě jednodílná okénka. Okna v přízemí čtyřdílná čtyřtabulková dělená poutcem, v levé krajní ose vstup s pískovcovým hranolovým ostěním. Dveře rámové kazetové, horní polovina prosklená. Okna v patrech čtyřdílná čtyřtabulková, profilované klapačky s hlavicemi, profilovaný poutec. Přes levou střední osu 2. patra probíhá balkon, kovové zábradlí se secesními rozvilinami. Ve střední ose balkonové dveře se světlíkem-rámové kazetové v horní 1/2 prosklené. V půdní nástavbě dvoukřídlá dvoutabulková okna. Všechna okna mají hladké šambrány bez parapetů, fasáda hladká světle zelené barvy, přesah střechy s odkrytými krokvemi.